Ciasto z jabłkami, cynamonem i kruszonką

Ciasto z jabłkami i cynamonem pojawia się u Nas bardzo często w okresie jesienno - zimowym.
Nie wiem dlaczego, ale to połączenie smaków najbardziej smakuje Nam właśnie w te chłodniejsze miesiące.

Dzisiejsze ciasto jest upieczone według mojego ulubionego przepisu, który już nie raz pojawiał się na blogu.
Jest to ciasto na maślance z owocami i kruszonką, które zawsze wychodzi i nigdy nie zawodzi.
Wspaniale wyrasta, jest puszyste i mięciutkie.
Idealne na każdą okazję, robię je zarówno na weekend do kawy jak i na różne rodzinne imprezy.


Składniki:
na blachę 30 cm x 25 cm
ciasto:
  3-4 duże jabłka + 1 łyżka soku z cytryny
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki 
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
kruszonka:
 100 g mąki
70 g masła
50 g cukru

Zaczynam od przygotowania kruszonki.
 Mąkę mieszam z cukrem, dodaję zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekam całość nożem, aż do połączenia się składników.
Kiedy kostki masła będą oblepione mąką i cukrem zaczynam wyrabiać kruszonkę ręcznie, energicznym ruchem palców, aż do otrzymania małych grudek.
Gotową kruszonka przekładam do miski i wstawiam do lodówki, trzymam ją tam do czasu, aż będzie
potrzebna do użycia.

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w dowolne mniejsze kawałki (u mnie kostka), skrapiam je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty. 
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.
Formę natłuszczam i podsypuję mąką, przekładam masę, wyrównuję, na wierzchu układam warstwę jabłek i posypuję cynamonem, na koniec ciasto posypuję kruszonką.

  Całość wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
 Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem, przechowuję do 2-3 dni w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku hermetycznym.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. Super przepis Justynko. Wygląda smakowicie, już sobie wyobrażam jak pachnie w całym domu :-) pozdrawiam Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, jabłka z cynamonem to typowy jesienny smak, bo jest taki rozgrzewający :) Ciasto wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a pewno wypróbuję przepis, moja rodzina przepada za takim ciastem:). Pozdrawiam (i zapraszam "do siebie")

    OdpowiedzUsuń
  4. Tysia znowu ciastem kusisz! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis. Kruszonka jest pycha!

    OdpowiedzUsuń