Sałatka z kozim serem, pieczonym burakiem i rukolą

Od jakiegoś czasu zamiast gotować buraki zaczęłam zapiekać je w piekarniku w folii aluminiowej.
Odkryłam nowy smak tego jak dobrze znanego wszystkim warzywa.
Buraki w takim wydaniu świetnie nadają się np. do sałatek, a w połączeniu z kozim serem i rukolą smakują nadzwyczaj dobrze. Do tego słodki dressing i pyszna przekąska gotowa. Sałatkę można posypać prażonymi orzechami albo innymi ziarnami, chociaż taka najprostsza wersja moim zdaniem jest najlepsza.

Składniki:
na 2 porcje

2 garście rukoli
2 średniej wielkości buraki
50 g sera koziego w kawałku
dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki płynnego miodu 
szczypta soli
szczypta pieprzu

Buraki dokładnie myję, osuszam i zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzam je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez ok. 45 minut do momentu, aż będą miękkie. Następnie pozostawiam je do ostygnięcia, obieram ze skórki i kroję w cienkie półplastry. 

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. W miseczkach lub głębokich talerzach układam rukolę, następnie buraki i posiekany w cienkie plastry kozi ser. Sałatkę skrapiam dressingiem, lekko mieszam i od razu podaję.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz