"Kipi kasza" - Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz - recenzja książki

Cześć! Dziś kilka słów o książce, która swoją premierę miała już jakiś czas temu, jednak w mojej domowej biblioteczce jest dopiero od niedawna dzięki współpracy z księgarnią internetową taniaksiazka.pl 

Tytuł: "Kipi kasza"
Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Wydawnictwo: Edgard
Okładka: twarda
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 248
Ilość przepisów: 95

"Kipi kasza" to całkiem spora księga, pięknie wydana, w twardej oprawie, ma blisko 250 stron.
Jej autorzy Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz to dwoje blogerów kulinarnych, którzy wspólnie prowadzą blog Gotowanie z pasją (polecam). Na samym początku poznajemy historię i rodzaje kasz, następnie wskazówki dotyczące jej przechowywania oraz gotowania. Dowiadujemy się również, które kasze zawierają gluten, a które można stosować podczas diety bezglutenowej. Książka na początku zawiera przepisy podstawowe przy których warto zatrzymać się na dłużej i zgłębić swoją wiedzę. Możemy dzięki temu dowiedzieć się jak prawidłowo gotować każdy rodzaj kaszy na sypko albo jak przygotować kostkę z kaszy manny do zup. Myślę, że na tej podstawie przygotuję nie jeden wpis na blogu ponieważ dość często pada prośba, abym podała informację w jaki sposób prawidłowo gotować np. kaszę jaglaną czy gryczaną. Jak już zapoznamy się z bazowymi przepisami, nie będziemy mieć problemu z przygotowaniem większości dań z dalszej części książki. 

Jeżeli chodzi o przepisy znajdujące się w książce podzielone są one na:
- sałatki
- zupy
- dania główne
- kolacje
- desery 
Aktualnie książkę można kupić w księgarni internetowej taniaksiazka.pl za 44, 93 zł.

Osoby, które regularnie mnie odwiedzają wiedzą, że bardzo często wykorzystuję w swoim menu różne rodzaje kasz. Są one w naszej polskiej kuchni trochę zapomniane, chociaż ostatnio jak najbardziej powracają do łask. Kiedy zaczęłam zapoznawać się z książką byłam na początku trochę zdziwiona, że stworzyło ją dwóch mężczyzn, bowiem do tej pory wydawało mi się, że kasze to raczej niezbyt męskie jedzenie, pomijając np. dodatek kaszy gryczanej do gulaszu. Co więcej podoba mi się, że jest to książka dla każdego. Znajdziemy tutaj przepisy zarówno dla bezglutenowców, propozycje wegetariańskie, różnego rodzaju sałatki z wykorzystaniem kasz (uwielbiam!) czy też tradycyjne dania z dodatkiem kaszy i mięsa. Wszystkie przepisy opatrzone są apetycznymi, autorskimi zdjęciami Grzegorza Targosza, który tworzy fotograficzną stronę bloga jako zawodowy fotograf.

Jeżeli lubicie kasze, a także kuchnię smaczną, zdrową i kolorową z pełnym przekonaniem polecam Wam tę książkę. To jedna z tych pozycji, którą warto mieć w swoim domu i do której będzie się z chęcią wracało. Przepisy sprawiają, że wiele potraw chce się przygotować od razu. Spodziewajcie się  więc niebawem na blogu informacji i wskazówek jak gotować różne rodzaje kasz oraz więcej propozycji na dania z tym produktem w roli głównej.









Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz