Surówka z jabłka, dyni i marchwi

Prosta i smaczna surówka z dyni, która jednocześnie jest źródłem witamin. Będzie
świetnym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych, gulaszów oraz kotletów.
Składniki:

ok. 250 g dyni 
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości jabłka (najlepiej słodkie)
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru 

Dynię obieram i wydrążam pestki, następnie ścieram ją na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłka i marchew również ścieram na tarce o grubych oczkach. 
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny oraz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (opcjonalnie można dodać trochę cukru). Na koniec stopniowo dodaję jogurt naturalny oraz posiekany koperek, całość mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Moje uwagi:
Jogurt naturalny można w tym przypadku podmienić na majonez, śmietanę lub olej. Każdy z tych składników dobrze zawiąże surówkę, wybierzcie to co najbardziej lubicie.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz