Sałatka z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Kiełbasa chorizo już dawno zauroczyła mnie swoim smakiem, jest dość charakterystyczna i świetnie odnajduje się zarówno w sałatkach, zapiekankach czy daniach z makaronem. 
Dziś proponuję szybką w przygotowaniu sałatkę na bazie sałaty lodowej z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Będzie dobrą przekąską w ciągu dnia czy też pomysłem na drugie śniadanie albo kolację.
 Składniki:
na 2 porcje

1/2 główki małej sałaty lodowej
100 g kiełbasy chorizo
10 suszonych pomidorów z zalewy
kulka sera mozzarella
1 łyżka posiekanego szczypioru ew. 1 mała czerwona cebula
sos:
2-3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
szczypta pieprzu


Wszystkie składniki na sos umieszczam w słoiczku, który zakręcam i mocno potrząsam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiełbasę kroję w paseczki i podsmażam na patelni, aż do wytopienia się tłuszczu. Suszone pomidory również kroję w kostkę, a ser mozzarella w kostkę.
Sałatę lodową rwę w dłoniach na mniejsze kawałki i układam na głębokich talerzach albo na półmisku, następnie układam suszone pomidory, chorizo oraz mozzarellę. Całość polewam sosem i posypuję posiekanym szczypiorem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz