Ciasto marchewkowe II

Pyszne ciasto marchewkowe, łatwe do przygotowania, miękkie i wilgotne. Ciasto marchewkowe moim zdaniem najlepiej smakuje jesienią, pachnące cynamonem świetnie pasuje do filiżanki gorącej kawy.
 Na blogu znajdziecie także inny przepis na ciasto marchewkowe, klikając tutaj.
Ten jednak najbardziej przypadł mi do gustu, zrobiłam do niego także polewę na bazie serka Philadeplhia, która świetnie dopełnia smak całości. Gorąco polecam na jesienne wieczory, a także na każdą inną okazję.

Inspiracja
Składniki:
na tortownicę o średnicy 25 cm 

2, 5 szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 jaja
3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie 1/2 szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżki cynamonu
szczypta soli

polewa z serka Philadelphia:
200 g białego serka Philadelphia (naturalny, kanapkowy)
50 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 


Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia, marchew obieram i ścieram na drobnych oczkach tarki, przekładam na sito i odciskam z niej sok.
Mąkę przesiewam przez sito i dokładnie mieszam wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Do miski wbijam jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijam je na puch, stopniowo dodaję cukier i dokładnie ucieram. Kolejno wąskim strumieniem wlewam rozpuszczone masło, chwilę miksuję i dodaję mieszankę mączną. Składniki miksuję do połączenia się na najniższych obrotach miksera, na koniec dodaję startą marchewkę, cynamon oraz sól. 
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie masłem i posypuję mąką. Przygotowaną masę przekładam do formy, równam wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piekę przez ok. 40-45 minut, następnie pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. (Czas pieczenia będzie zależny od wielkości formy, u mnie wyniósł 35 minut.)

Kiedy ciasto ostygnie przygotowuję polewę. Serek wraz z masłem w temperaturze pokojowej przekładam do miski i bardzo dokładnie miksuję, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodaję cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieram do połączenia się składników. Gotową masę nakładam na ciasto dopiero wtedy kiedy dobrze ostygnie. Ciasto marchewkowe z tak przygotowaną polewą jest po prostu przepyszne, warto przechowywać je w lodówce pod przykryciem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz