Błyskawiczne pączki na jogurcie greckim

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z racji tego, że jestem miłośniczką szybkich i sprawdzonych przepisów, mam dla Was kolejny pomysł na szybkie i bardzo smaczne mini pączki na jogurcie greckim. Cały proces przygotowania pączusiów pokazywałam na moim Instagramie, gdzie pojawiło się dużo próśb o przepis. W związku z tym poniżej znajdziecie prosty sposób przygotowania. Samo ciasto na pączki zrobimy dosłownie w kilka chwil, smażymy je na rozgrzanym tłuszczu partiami i podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu posypane cukrem pudrem. Takie świeżo usmażone smakują najlepiej 😋 W środku są miękkie i puszyste. Bardzo szybko znikają z talerza, chętnie sięgają po nie zarówno dzieci jak i dorośli :) Zerknijcie także na inne słodkości na Tłusty Czwartek, w szczególności polecam lany chrust oraz muffiny jak pączki.

 @Tefal Cuisine Companion #25
Błyskawiczne pączki na jogurcie greckim
Składniki:
 na ok. 20 małych pączków
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

3 duże jaja
250 ml jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/pasty waniliowej
300 g mąki pszennej 

dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 litr)
cukier puder do przyprószenia  

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Jajka, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii umieść w misie urządzenia z założoną końcówką do ubijania. Zamknij pokrywę i miksuj przez 20 sekund przy prędkości 5. W kolejnym kroku dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Miksuj przez kolejne 20 sekund przy prędkości 5. Jeżeli jest potrzeba za pomocą silikonowej szpatułki zbierz ciasto ze ścianek naczynia i miksuj jeszcze przez chwilę, aby nie było grudek. Masa powinna być jednolita, zwarta i dość gęsta. Rozgrzej olej na głębokiej patelni albo w garnku (temperatura jak przy smażeniu pączków ok. 180 stopni C). Na gorący tłuszcz wkładaj niewielkie porcje ciasta i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złocisto (ja nakładałam ciasto łyżką do lodów 😊). Gotowe pączusie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pączusie smaż partiami, aż do wykończenia ciasta. Lekko przestygnięte, ułóż na talerzu/paterze, przyprósz cukrem pudrem i od razu serwuj. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu :)
Tradycyjny sposób przygotowania:
Do miski wbij jaja, dodaj jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii. Składniki połącz za pomocą rózgi/trzepaczki. Możesz skorzystać również z pomocy miksera. W kolejnym kroku dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj dobrze składniki, aby nie było grudek. Masa powinna być jednolita, zwarta i dość gęsta. Rozgrzej olej na głębokiej patelni albo w dużym garnku (temperatura jak przy smażeniu pączków ok. 180 stopni C). Na gorący tłuszcz wkładaj niewielkie porcje ciasta i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złocisto (ja nakładałam ciasto łyżką do lodów 😊). Gotowe pączusie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pączusie smaż partiami, aż do wykończenia ciasta. Lekko przestygnięte, ułóż na talerzu/paterze, przyprósz cukrem pudrem i od razu serwuj. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz