Ciasteczka z bakaliami

Jeśli lubicie bakalie i orzechy koniecznie musicie wypróbować te ciasteczka.

Przepis jest bardzo prosty i szybki, możemy tutaj dodać swoje ulubione składniki.



 Składniki:
/20-25 ciasteczek/

- 200 g suszonej żurawiny,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g rodzynek,
- garść fig, 
- 100 g płatków migdałów,
- 100 g pestek dyni,
- 100 g słonecznika,
- 200 g orzechów nerkowca,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 2 jaja,


Żurawinę, morele, rodzynki oraz figi sparzyć we wrzątku, odcedzić, pokroić na mniejsze części.

Pestki dyni, słonecznik, płatki migdałów, orzechy nerkowca oraz płatki owsiane podprażyć na teflonie, rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Wszystkie bakalie oraz płatki owsiane połączyć ze sobą w misce, dodać 2 jaja i wymieszać dokładnie.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę płatków owsianych, ostateczna konsystencja musi być gęsta.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy kształtne ciasteczka, ugniatamy je delikatnie łyżką w celu wyrównania powierzchni. 

W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C pieczemy przez około 15 minut.

CIASTECZKA TE W PODOBNEJ WERSJI WRAZ Z FOTKAMI KROK PO KROKU SĄ
TUTAJ (klik).


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 komentarze:

  1. uwielbiam takie przekąski :) domowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Napewno sprobuje sama tez takie zrobic:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladają na chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chwilkę dłużej przetrzymamy je w piekarniku to faktycznie są chrupiące, a moje siedziały trochę dłużej :)

      Usuń
  4. bardzo takie lubię!
    pozdrawiam:
    Asia
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! naprawde super:) i to bez mąki! koniecznie musze zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię to, że do takich ciastek dodatki można komponować wg własnego uznania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm wyglądają przepysznie:) do wypróbowania:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wczoraj zainspirowana twoim przepisem tez zrobilam podobne ,troszke mi sie przypiekly za mocno ale nastepnym razem bede wiedziala. dzis robie twoje rafaello:)efekt na blogu:)

    Zapraszam do obserwowania mnie http://oczamimlodejmamy.blogspot.dk/

    OdpowiedzUsuń
  9. ile może mieć takie ciastko kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię takie czasem i są bardzo pyszne! Nie mogą się równać z kupnymi!

    OdpowiedzUsuń