Domowy Cukier Waniliowy. ZRÓB TO SAM!

Domowy cukier waniliowy to wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, ciast i tortów.

Dopóki sama go nie przygotowałam, nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo jest aromatyczny i jak potrafi zmienić smak wypieków oraz słodkości.

Wspaniale smakuje także do kawy, herbaty czy domowej czekolady - koniecznie musicie wypróbować!


Przygotowanie takiego cukru jest bardzo proste i szybkie, potrzebny nam jest tylko zwykły cukier oraz laski wanilii.
 Ja wykorzystałam te które dostałam od firmy Skworcu - niezwykle aromatyczne, wilgotne i elastyczne. 


 Za jednym razem możemy przygotować sporą ilość takiego cukru, a dzięki właściwemu przechowywaniu w dobrze zamkniętym słoiczku wystarczy nam na bardzo długi czas.





Składniki:

300 g drobnego cukru
2 laski wanilii Skworcu


Do słoiczka wkładamy cukier.
Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy delikatnie nożykiem ziarenka, dodajemy do cukru i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem.

Do środka słoika dokładamy także strąki wanilii pokrojone w drobne części dla dodatkowego aromatu.

Całość szczelnie zamykamy i gotowe!


Domowy cukier waniliowy bardzo szybko Was do siebie przekona swoim wspaniałym smakiem i aromatem!


Domowy Wyrób
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. Świetne, muszę koniecznie wypróbować, uwielbiam cukier waniliowy do wypieków, ale ta sklepowa wanilina wcale mnie nie jara :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa jestem tego prawdziwego zapachu wanilii i takiego "swojego" cukru waniliowego. Przepis banalny, kupuje wanilie i robię :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sprawa:) taka prosta i oczywista a nigdy nie wpadłam na pomysł..:) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. I laski wanilii które wcześniej były wykorzystane można jeszcze dorzucić do słoiczka żeby zaromatyzowały go jeszcze i jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wspomniane na końcu przepisu, że:


      "Do środka słoika dokładamy także strąki wanilii pokrojone w drobne części dla dodatkowego aromatu." :)

      Zawsze tak robię! :)

      Usuń