Szarlotka Na Kruchym Spodzie.

Przepyszna szarlotka na kruchym, maślanym spodzie - rozpływa się w ustach.

W domu zawsze podajemy ją na ciepło z lodami oraz bitą śmietaną, w takiej wersji oczaruje każdego.



Składniki:
tortownica o średnicy 25 cm

500 g mąki pszennej
150 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200 g masła
szczypta soli
3 łyżki gęstej maślanki bądź jogurtu naturalnego
1, 5 kg - 2 kg jabłek
cynamon do posypania jabłek

dodatki do wyboru:
cukier puder
lukier


Do miski dodaję mąkę, cukier, żółtka, pokrojone masło, szczyptę soli i zagniatam energicznie do połączenia się składników, w trakcie zagniatania dodaję aromat waniliowy oraz maślankę tak aby ciasto było zwarte i tworzyło jedną całość.

Gotowe ciasto dzielę w proporcjach 1/3 i 2/3 i wkładam na 45 minut do lodówki aby się dobrze schłodziło.
Większa część ciasta ma być spodem, natomiast mniejsza będzie kruszonką na górze ciasta.

Większą część ciasta wykładam na dno formy i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut.
W tym czasie szykuję jabłka: myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na tarce o grubych oczkach.
W razie potrzeby osączam jabłka z nadmiaru soku na durszlaku, według upodobań słodzę przygotowaną masę jabłkową i wykładam ją na podpieczony spód.
Warstwę jabłkową dociskam mocno widelcem, posypuję cynamonem oraz w razie potrzeby cukrem/cukrem waniliowym.

Na sam wierzch ścieram na tarce bądź kruszę w dłoni przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Całość wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez kolejne 25 - 30 minut.

W konsekwencji kruszonka ma się ładnie zarumienić.
Ciasto podaję po całkowitym ostygnięciu z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, lukrem bądź polewą.

Polecam nasz domowy sposób: bezpośrednio przed podaniem kawałek szarlotki podgrzewam w mikrofali lub piekarniku, podaję z kulką lodów śmietankowych oraz bitą śmietaną.

Taki sposób podania zachwyci nie tylko domowników, ale także gości!



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Tyśka chyba przestanę na Ciebie zaglądać, bo przechodzę na dietę :P mmmm pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie marzyła mi się szarlotka... wpraszam się ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu wspaniale... Patrząc na nią, po każdym śniadaniu może zaburczeć w brzuchu ;)

    OdpowiedzUsuń