Sos Pomidorowy z Bazylią na ciepło.

Lekki sos na bazie pomidorów i świeżej bazylii doda smaku każdej potrawie.

Doskonale pasuje do mięsa i grillowanych warzyw.

Jest wspaniałym dodatkiem do wszelkich dań z makaronem, do frytek lub domowej pizzy.



Składniki:

puszka obranych pomidorów 
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz


Puszkę obranych pomidorów przekładam do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksuję na aksamitny sos.

W rondelku rozgrzewam oliwę z oliwek i duszę przez chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do podsmażonego czosnku dodaję sos pomidorowy, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i duszę przez ok. 15 minut do momentu zredukowania płynu i osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Doprawiam sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bazylię drobno siekam i dodaję do rondelka, dokładnie mieszam.

Tak przygotowany sos przelewam do naczynia, ozdabiam listkiem bazylii bądź dodaję bezpośrednio do ulubionej potrawy.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. też często robię taki sos, np do spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten sos z makaronem :) dobry jest też do quesadillas i nalesnikow .

    OdpowiedzUsuń