Tradycyjna domowa ćwikła

W moim domu zawsze robi się ćwikłę, przede wszystkim na Wielkanoc.
 
Jest to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, jaj oraz pasztetów.

Jeśli gustujecie w mocniejszych smakach koniecznie ją przygotujcie -
domowa smakuje o wiele lepiej niż ta kupna!























Składniki:

2, 3 buraki
słoiczek chrzanu lub 2 korzenie chrzanu
płaska łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól do smaku

Buraki gotujemy w wodzie, ok. 1 godziny do momentu, aż będą miękkie.
Ostygnięte buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy chrzan.
Jeśli korzystamy z korzeni chrzanu to uprzednio oczyszczamy je, ścieramy na tarce, przelewamy wrzątkiem i dopiero wtedy dodajemy do buraków. 
Całość mieszamy, dodajemy sok z cytryny.
Można doprawić do smaku cukrem lub solą.
Cukier delikatnie łagodzi smak, natomiast sól podkreśla go. 
Przygotowaną ćwikłę należy przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. mmm wygląda smakowicie :-) na pewno zagości na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. rety jak smakowicie wygląda :) na pewno taką przygotuję :) :*

    OdpowiedzUsuń