Kremowa Zupa Chrzanowa.

Wiosenna zupa w postaci kremu o zdecydowanym chrzanowym smaku.

Jest ostra i doskonale smakuje z jajem i talarkami białej kiełbasy - w wersji Wielkanocnej,
na co dzień możemy podawać ją z grzankami.

Nie zastąpi Nam tradycyjnego żuru, chociaż jest podobna w smaku.



Składniki:
na 2 porcje 

700 - 800 ml wody
500 g ziemniaków
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
biała część pora 
korzeń chrzanu bądź chrzan ze słoiczka 
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
100 ml śmietany kremówki  
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz 
sól

Dodatkowo:
według uznania, do wyboru

majeranek do posypania
grzanki
jajo ugotowane na twardo
biała kiełbasa
por do ozdoby
natka pietruszki do ozdoby


Umyte i obrane ziemniaki, selera oraz korzeń pietruchy kroję w kostkę bądź w talarki i przekładam do rondelka, dolewam zimną wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku i doprowadzam do zagotowania oraz do miękkości warzyw.
Cebulę i białą część pora kroję w talarki i przekładam na patelnię, duszę do miękkości na roztopionym maśle, po czym dodaję do wywaru warzywnego i całość razem gotuję przez kilka minut. 

Rondelek zestawiam z gazu, wyjmuję przyprawy i miksuję zupę na gęsty, aksamitny krem.
Zupę ponownie stawiam na gaz na jakieś 5 minut i dodaję starty świeży chrzan bądź ten ze słoiczka oraz śmietankę.
 Tutaj już ilość chrzanu polecam dodać według własnego uznania, ponieważ to my sami regulujemy ostrość zupy według własnych upodobań.

Chrzanowy krem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Ja do zupy dodałam białą kiełbaskę pokrojoną w talarki i jajo na twardo.
Całość przyozdobiłam drobno posiekaną pietruszką oraz białą częścią pora.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Sama właśnie odkryłam zupe chrzanową, choć w troche innym wydaniu i jestem zachwycona smakiem. Cos cudownego dla "chrzanożerców".

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie będzie żurek, pierwszy raz na domowym zakwasie. Chociaż taka zupa chrzanowa ma ten plus, że nie trzeba przygotowywać zakwasu wcześniej

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny pomysł:) zupka wygląda przepysznie:) Buziaczki Słonko:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych i radosnych Swiąt Justynko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny przepis!!!
    Wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń