Metrowiec.

Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.

Smak dzieciństwa.
Budyniowy krem pomiędzy czarno - białą babką.

Ciasto IDEALNE.


 Do upieczenia metrowca dostaniemy w sklepie specjalne keksówki.
Jednak jeśli ich nie mamy możemy skorzystać z tych tradycyjnych.
Ja zazwyczaj jednego dnia piekę babki, pozostawiam je do ostygnięcia i drugiego dnia robię krem i składam ciasto w całość, na końcu ozdabiając polewą czekoladową.

Ciasta wychodzi naprawdę bardzo dużo, dlatego polecam upiec je na rodzinną imprezę bądź Święta.
Plusem metrowca jest to, że im dłużej leży tym jest lepszy i smaczniejszy.
Składam go zazwyczaj w dwa długie ciasta, łącznie wychodzi ok. 1 m ciasta.

Przepis dostałam od Specjalistki ds. Metrowca i za każdym razem wychodzi mi idealny!

Składniki: 

Na ciasto:
7 jaj
1 szklanka cukru
2, 5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
12 łyżek oleju
12 łyżek zimnej wody przegotowanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do ciasta ciemnego dodatkowo:
2 łyżeczki kakao
2 łyżki wody

Na krem:
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru 
200 g margaryny (1 kostka) polecam Kasię
3/4 litra mleka (3 szklanki)
8 czubatych łyżek mąki krupczatki

Na polewę:
100 g masła 
4 łyżki wody
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 gorzka czekolada


Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dalej miksując dodać 1 szklankę cukru i 2 łyżki cukru waniliowego.
Do sztywnej ubitej piany dodawać żółtka i po każdym kolejno dodanym chwilę miksować.
Do ubitych jaj dodać przesianą przez sito mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
Następnie dodać powoli 12 łyżek wody oraz 12 łyżek oleju delikatnie mieszając łyżką. 

Ciasto podzielić na dwie części: jedną wlewamy do formy, a do drugiej dodajemy dodatkowo dwie łyżki wody i kakao, przekładamy ją do drugiej formy.
Pieczemy obie części przez ok. 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do tak zwanego suchego patyczka.

Krem:
Do rondelka wlewamy dwie szklanki mleka, jedną szklankę cukru oraz dwie łyżki cukru waniliowego i często mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Zanim całość się zagotuje trzecią szklankę mleka wlewamy do miseczki i mieszamy energicznie z 8 łyżkami mąki krupczatki do całkowitego rozpuszczenia się mąki, tak aby nie było grudek.

Roztartą mąkę z mlekiem wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszamy, aby całość się zagotowała i powstał gęsty budyń.

Gotowy budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie dodajemy do niego kostkę margaryny w temperaturze pokojowej i ucieramy mikserem na krem.

Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i często mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się całości i połączenia w czekoladową polewę.
Należy uważać aby polewa się nie zagotowała.

Składanie ciasta:
Babki kroję w 1 cm - 2 cm kromeczki.
I składam naprzemiennie jasna kromka, krem, ciemna kromka, krem itd. 
Każdą kromeczkę dokładnie przyciskam do siebie.
Najlepiej składać to na desce bądź tacy w dwa długie ciasta, na koniec całość polewamy dokładnie polewą czekoladową i zostawiamy na całą noc w lodówce do schłodzenia i zmacerowania się.

Krojenie ciasta:
Ciasto kroimy ukośnie, aby dokładnie było widać każdą warstwę -
w tym tkwi cały urok metrowca.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

20 comments:

  1. Ja tez pamiętam go z dzieciństwa:)Narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam metrowca, to jest genialne w smaku i proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama mówi na to ciasto tasiemiec :) Ale wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy go nie piekłam, ale planuję to już chyba od kilku lat :P może kiedyś w końcu zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie! Wieki całe nie jadłam tego ciasta, a nigdy - domowego. Na pewno smakuje jeszcze lepiej niż kupne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowite! wygląda przecudnie:) :*

    OdpowiedzUsuń
  7. W przepisie na krem jest napisane 1 łyżka cukru waniliowego a w opisie przygotowania już 2. Ile ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżki cukru waniliowego zarówno do ciasta jak i do kremu!

      Usuń
  8. Dzięki za uwagi :) mam przed sobą kartkę z przepisem więc jeszcze raz wszystko dokładnie sprawdzę.
    W konsekwencji opis ciasta jest prawidłowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie dziękuję za wyjaśnienia, bo akurat jestem w trakcie robienia i stąd też moje pytania.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Ps. uwielbiam Twój blog! robiłam już sporo dań wg Twoich przepisów i zawsze wychodziły super. :)

      Usuń
    2. Miło mi, metrowiec również musi się udać!
      Proszę dać znać jak efekt końcowy :)

      Usuń
    3. Efekt końcowy rewelacyjny. :)

      Usuń
    4. Super, ciesze się niezmiernie!
      :)

      Usuń
  9. Witam.Podaje Pani w wykonaniu ciasta :soda i proszek do pieczenia.W skladnikach ciasta nie ma proszku tylko soda.To ile tego proszku?....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Zarówno proszek do pieczenia jak i soda jest na liście składników jak i w wykonaniu ciasta, proszę dokładnie zerknąć - proszek do pieczenia jest na 4 pozycji :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Witam.Przepraszam za roztargnienie.Slepota nie boli....Ciasto wyszlo fantastyczne.pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że ciasto smakowało :)
      Niebawem również będę je robić, pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  11. Mam pytanko.czy moge zastapic make krupczatke zwykla maka.chodzi mi o krem.tam gdzie mieszkam nie ma czegos takiego jak maka krupczatka.....Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.
      Nigdy nie próbowałam dodawać tutaj innej mąki ponieważ u mnie krupczatkę można dostać w każdym sklepie i idealnie zagęszcza ona ten krem :)
      Jednak jeżeli mam coś doradzić to proszę próbować metodą prób i błędów ze zwykłą mąką, ostatecznie krem ma być po prostu gęsty, jednak nie jestem w stanie zagwarantować jego smaku ze zwykłą mąką.
      Pozdrawiam

      Usuń