Majonez W Wersji Light. Lekki I Puszysty.

Lekki i aksamitny krem który w smaku bardzo przypomina klasyczny majonez.

Jego wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji. 


Składniki:

opakowanie twarożku granulowanego (wiejski, w kubeczku)
2 jaja ugotowane na twardo (jeszcze ciepłe)
sól do smaku
łyżka soku z cytryny


Twarożek odcedzamy z nadmiaru śmietanki i przekładamy do misy blendera, dodajemy sól i sok z cytryny.
Jaja ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i jeszcze ciepłe kroimy w mniejsze części, 
 dokładamy do blendera i całość miksujemy ok. 5 minut na aksamitny krem.

W zależności od upodobań domowy majonez możemy doprawić ulubionymi przyprawami,
w przypadku kiedy będzie zbyt gęsty można dodać trochę mleka.

Domowy majonez podajemy schłodzony z lodówki,
 świetnie smakuje dodany np. do sałatki jarzynowej.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 komentarze:

  1. świetny pomysł :) do jajek będzie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. musze koniecznie wyprobowac! fantastyczny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi się zawsze wydawało, że zrobienie domowego majonezu to bardzo trudne jest. A tu prosze super prosty przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Majonez wyborny, do sałatki jarzynowej idealny! Moja majonezożercza rodzina nie poznała się, że to nie "oryginalny" wyrób ze sklepowego słoiczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy zamiast granulowanego twarożku może być taki zwykły ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ze zwykłym z tego względu, że ten w kubeczku jest bardziej wilgotny, a o taką konsystencję właśnie tutaj chodzi :)
      Jeżeli mamy zwykły twarożek i bardzo chcemy z niego skorzystać to wydaje mi się, że krem mógłby wyjść zbyt "suchy", można wtedy dodać trochę mleka, ale już na pewno nie uzyskamy takiej konsystencji jak w przepisie.
      Mimo wszystko - Do odważnych świat należy :)

      Usuń
  6. a ile gram ma być tego twarożku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam.
      Ok. 200 - 250 g.
      Jak się nie mylę tyle mają te standardowe kubeczki Serka Wiejskiego typu Grani dostępne u Nas w Pl. :)

      Usuń