Wielkanocna Baba Marmurkowa.

Przepis na tradycyjną babkę marmurkową, taką jaka zawsze gości w Naszych domach na Wielkanoc.

Jest bardzo puszysta, mięciutka i szybko znika z talerza.

Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 20 minut dlatego warto upiec je także na rodzinne spotkanie bądź leniwe niedzielne popołudnie.

Babę możemy na końcu polać lukrem lub ulubioną polewą, 
Nam jednak wystarczyła słodycz babki z dodatkiem cukru pudru.

Babka marmurkowa świetnie prezentuje się na stole Wielkanocnym.
Zachęcam Was do upieczenia i podzielenia się swoimi wrażeniami.



Składniki:
na tradycyjną formę do baby o średnicy 24 cm

350 g mąki pszennej
300 g masła
250 g cukru
5 jaj
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ulubionego aromatu (arakowy, rumowy)

dodatkowo do części kakaowej:

3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka

na gotową babę do wyboru:

cukier puder
lukier
polewa czekoladowa



Masło w temperaturze pokojowej ucieram mikserem na jasną, puszystą masę.
Stopniowo dodaję cukier, cukier waniliowy, ulubiony aromat oraz sól, miksuję delikatnie całość.

Następnie dodaję po 1 jajku, miksując kilkadziesiąt sekund każde dodane jajo.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sito.
Dodaję do masy jajecznej miksując wciąż na delikatnych obrotach na przemian z mlekiem:
masa mączna, mleko, masą mączna, mleko.

Formę na babę smaruję tłuszczem i podsypuję lekko mąką bądź bułką tartą.

2/3 ciasta rozprowadzam równomiernie w formie, a do pozostałej części ciasta dodaję kakao, cukier i mleko - łączę składniki mikserem na najmniejszych obrotach.

Ciemne ciasto wykładam na jasne i wykałaczką robię wzorki.

Babę piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 60 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Upieczoną babkę marmurkową pozostawiam do całkowitego wystygnięcia,
a na koniec przyprószam cukrem pudrem lub polewam lukrem.

Ciasto podczas pieczenia bardzo wyrasta dlatego warto skorzystać z tradycyjnej formy o średnicy 24 cm.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Fajna foremka..i babka oczywiście też..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować Twojej baby, bo ja mam całkiem inny przepis na swoją.. :)) a ta wygląda smacznie.. :)) Zrobię ją na święta! :) Buziaki ;** Naaii.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna babka:) na święta upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamma mia! Super babka!:) I - jak już wspomniała Bożena - świetna forma :)

    Ściskam cieplutko!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tysiu, cudnie ta babka wygląda:) a co myślisz o tym, abym zrobiła je w keksówce, która ma 30cm długości? zwiększać ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana moja pierwsza zasada - eksperymentuj, próbuj i daj znać koniecznie jak wyszła w keksówce z tych proporcji, może przyda się innym ta informacja!
      Ciasto naprawdę bardzo wyrasta i ja bym nie zwiększała ilości składników ponieważ może Ci się wtedy wylać z formy.

      Usuń
  6. Piękna babka, taka wyrośnięta - jak z okładki magazynu kulinarnego :) Byłaby ozdoba każdego wielkanocnego stołu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Postanowiłam upiec tą babke,super wszyła,pyszna :)
    agusiak

    OdpowiedzUsuń