Pasztet drobiowy

Wspaniały, domowy pasztet drobiowy.

Jest puszysty i mięciutki - doskonale smakuje z ogórkiem i pomidorem, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale także podany w formie zakąski.

Zawiera chude mięso drobiowe oraz warzywa dzięki czemu nie jest tłusty, ale bardzo delikatny. 




Składniki:
keksówka 12 cm x 30 cm

800 g mięsa drobiowego
(pierś z kurczaka, nóżki, skrzydełka itp.)
1 duża cebula
2 marchewki
1/2 selera 
1 mały korzeń pietruchy 
1 łyżka masła
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3 - 4 łyżki bułki tartej
 2 - 3 jajka


Włoszczyznę obieram i kroję na mniejsze części, cebulę kroję w kostkę.
W rondelku rozpuszczam masło i duszę cebulę aż do miękkości.

Do uduszonej cebuli dodaję mięso i pokrojoną włoszczyznę, zalewam wodą
 (jak najmniejszą ilością, tak aby pokrywała całość).
Dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz sól do smaku.
Całość gotuję pod przykryciem ok 1 h do momentu, aż włoszczyzna będzie miękka, mięso bez problemu będzie odchodziło od kości, a nadmiar wody odparuje.
Pozostały nadmiar wywaru odcedzam, przyprawy oddzielam.
Ugotowane mięso odrywam od kości i razem z warzywami mielę dwukrotnie w maszynce.

Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka dodaję do mięsno - warzywnej masy, a białka ubijam i dodaję na sam koniec.

Zmieloną masę doprawiam do smaku gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - dobrze wyrabiam.
Dodaję bułkę tartą i ubitą z białek pianę, dokładnie mieszam całość.
Ostateczna konsystencja ma być idealnie połączona i doprawiona.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia bądź folią aluminiową przekładam masę mięsno - warzywną i dokładnie uklepuję, aby całość ładnie się ze sobą połączyła i nie było żadnych szczelinek.

Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 60 minut.

Pasztet kroję i podaję po całkowitym ostygnięciu.

Polecam zostawić pasztet na całą noc w lodówce,
wtedy smaki idealnie się połączą, a całość dokładnie stężeje.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Pasztet spodobał się mężowi;) no więc mu taki zrobię:)Dziękuję za pomysł :***

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny, na pewno wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam taki pasztet na święta, dodałam jeszcze trochę wątróbki drobiowej. Pycha! Smak jedyny w swoim rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Tysiu za sprawdzony przepis :* - na taki właśnie czekałam Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jak zrobisz Justyś to daj znać jak smakuje :)
      buziaczki!

      Usuń
  5. Wczoraj zrobiłam pasztet drobiowy oraz z czerwonej soczewicy - oba pyszne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam pasztet drobiowy oraz z czerwonej soczewicy - oba pyszne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj zrobiłam pasztet drobiowy oraz z czerwonej soczewicy - oba pyszne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sysiu bardzo się cieszę, że smakowały!
      Uwielbiam domowe pasztety - a w najbliższym czasie będę ich robiła jeszcze więcej zatem zapraszam do śledzenia bloga na bieżąco.
      Pozdrawiam :)

      Usuń