Chleb Mleczno - Miodowy Na Drożdżach.

Szybki chleb na drożdżach, idealny na słodkie śniadanie.

Mleczno - miodowy smak pieczywa doskonale będzie komponował się z twarożkiem, miodem, dżemem lub lekkim serkiem, a do popicia aromatyczna kawa albo ciepłe kakao. 

Chlebek ma idealnie spieczoną skórkę i delikatne, puszyste wnętrze.

 
Składniki:
1, 5 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej chlebowej 
20 g świeżych drożdży
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli


Pół szklanki ciepłego mleka mieszam dokładnie z drożdżami oraz miodem.
Odstawiam rozczyn do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia, następnie mieszam je z pozostałym mlekiem, dodaję sól, wyrośnięte drożdże oraz przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę pszenną chlebową.

Całość wyrabiam na gładkie ciasto i pozostawiam w misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość. 

Po tym czasie spulchnioną masę mieszam delikatnie drewnianą łyżką w celu zmniejszenia objętości ciasta.

Keksówkę smaruję masłem i podsypuję bułką tartą, następnie zwilżoną w zimnej wodzie łyżką przekładam ciasto z miski do formy.

Nadaję chlebkowi ładny kształt i odstawiam na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C i piekę chleb przez 45 - 50 minut.
Jeśli chlebek zbyt szybko przypieka się z wierzchu polecam przykryć go folią aluminiową. 

Po upieczeniu pieczywo wykładam z formy na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarze:

  1. Jak wyrabiasz? :) Ręcznie? Ciasto super pachnie ^^

    OdpowiedzUsuń