Pierożki z ciasta francuskiego faszerowane kaszą gryczaną i warzywami.

Kiedy mamy mało czasu na przygotowanie posiłku, a chcemy zjeść coś treściwego i pożywnego oto idealna propozycja.

 to pomysł na szybki i smaczny posiłek.

W moim dzisiejszym wydaniu potraktowałam kaszę jako farsz i korzystając z ciasta francuskiego, które zawsze awaryjnie mam w lodówce zrobiłam pierożki.

Połączenie to okazało się świetnym doznaniem smakowym.
Danie jest idealne na obiad, dobrze sprawdzi się także jako przekąska na wynos czy do pracy na drugie śniadanie.
 




Kasza gryczana jest tradycyjnym dodatkiem do dań polskiej kuchni a jako doskonałe źródło białka jest też jedną z najbardziej wartościowych kasz.

Według informacji na opakowaniu - Tajemnica Dań Babci Zosi leży w proporcji kaszy do wody.
Gotowanie kaszy w małej ilości wody to sposób, o którym nie wszyscy pamiętają, a jest bardzo prosty i nie wypłukuje smaku ani składników odżywczych.

Ugotowany farsz ma delikatny smak, warto doprawić go ulubionymi przyprawami i zieleniną.

Składniki:

1 saszetka kaszy gryczanej z warzywami SyS (125 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 białko
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
czerwona słodka papryka
1/2 pęczka szczypiorku
300 ml wody


Do garnka wsypuję zawartość 1 torebki kaszy z warzywami i pół łyżeczki soli, dolewam 300 ml wody, doprowadzam do wrzenia, często mieszając.
Garnek szczelnie przykrywam i gotuję 15 minut na minimalnym ogniu.
Następnie zdejmuję całość z ognia, mieszam dokładnie i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsca, aby kasza dobrze napęczniała. 

Szczypiorek drobno siekam, połowę zostawiam do ozdoby, a drugą połowę dodaję do kaszy z warzywami.
Mój farsz doprawiam do smaku pieprzem i czerwoną słodką papryką.

Z ciasta francuskiego wycinam kwadraty - u mnie 12 sztuk.
Łyżeczką nakładam farsz na środek każdego kwadracika i sklejam na kształt pierożka.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Pierożki układam na blasze do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem.

Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru pierożków. 

Podaję posypane szczypiorkiem. 





Powiązane:

Więcej informacji o produktach firmy SyS TUTAJ
Początek współpracy opisuję TUTAJ


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Chętnie widziałbym je dziś u mnie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne:) Pierożków takich jeszcze nie jadłam :) wypróbuję jutro, bo mam ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciekawy pomysł! :) Nie wpadłabym, żeby tak wykorzystać tę kaszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Farsz z kaszy i warzyw to super pomysł, na pewno wypróbuję, ciasto używam w wersji light(np.z lidla), troszkę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń