Lekkie Ciasto Jogurtowe Z Brzoskwiniami.

Ciasto jogurtowe jest puszyste i delikatne w smaku, możemy dodać do niego ulubione owoce, które sprawiają, że jogurtowiec jest przyjemnie wilgotny.
Doskonale sprawdzą się tu jabłka, truskawki czy śliwki.
Nam najbardziej smakuje z brzoskwiniami.

Przygotowanie jest łatwe i zajmuje kilka minut, wystarczy wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i przelać ciasto do formy.

Owoce polecam pokroić na drobne części, aby nie opadły na dno ciasta. 



Składniki:
na tortownicę o średnicy 24 cm
250 g jogurtu naturalnego
350 g mąki
100 g cukru
2 jaja
1/2 szklanki oleju
1 płaska łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 połówek brzoskwiń (z puszki)
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki przekładam do naczynia i miksuję na delikatnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę więcej jogurtu lub oleju. 
Tortownicę smaruję delikatnie masłem i podsypuję bułką tartą, przelewam do niej jogurtową masę.

Owoce dokładnie osączam z nadmiaru syropu, kroję na mniejsze części i układam gęsto na wierzchu ciasta.

Jogurtowca z brzoskwiniami piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto pozostawiam do ostygnięcia, posypuję cukrem pudrem i podaję.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 komentarze:

  1. jestem wielką fanką takich jogurtowych ciast :) a jak ma w sobie brzoskwinie to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  2. oo mniaaam , jakie pyszne :3
    Zaobserwujemy siebie ♥?
    Ja już uwieczniajchwile.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany..cudowne:) przepis zapisuję do wypróbowania :***

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto....szybko zniknęło z talerza:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciacho. Zniknęło z dużej blachy po 2 godzinach. I wszyscy krzyczeli że chcą jeszcze :) Upiekłam z czereśniami i było rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń