Imbirowo - Miodowe Z Prażonym Kokosem

Puszyste i miękkie ciasto o bardzo intensywnym imbirowo - miodowym smaku.
Jest aromatyczne i lekkie - z przyjemnością sięgaliśmy po kolejne kawałki.

Polewa mleczna i prażony kokos sprawiają, że ciasto jest nadzwyczaj smaczne. 

Imbirowo - Miodowe najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy przyprawy połączą swoje smaki i aromaty.




Składniki:
na keksówkę 10 cm x 28 cm

Ciasto:
100 g masła
1/2 szklanki cukru 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej  
1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka zimnej wody
100 g miodu
1/2 korzenia imbiru (średniej wielkości) lub 2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
2 jaja
 1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki kakao

Polewa:
50 g masła
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru

Kokos:
100 g wiórków kokosowych Skworcu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła


Ciasto:
Oddzielam żółtka od białek.
Masło (w pokojowej temperaturze) ucieram z cukrem na puch. 
Stopniowo dodaję żółtka, miód, wodę, śmietanę i miksuję na najmniejszych obrotach. 
Mąkę przesiewam przez sito wraz z sodą i kakao, wciąż delikatnie miksując dodaję do powstałej masy.
Imbir obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach, następnie dodaję do powstałego ciasta wraz z przyprawą korzenną, ponownie miksuję.
Na koniec białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno i drewnianą łyżką dodaję do imbirowo - miodowej masy, mieszam delikatnie do połączenia się składników.

Keksówkę smaruję masłem i podsypuję bułką tartą.
Przelewam ciasto do formy i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok.
60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:  
Wszystkie składniki przekładam do rondelka i na małym ogniu mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Należy uważać, aby polewa nie przypaliła się i nie zagotowała. 

Kokos:
W rondelku roztapiam masło i cukier, dodaję wiórki kokosowe.
Często mieszam do momentu, aż wiórki nabiorą złocistego koloru i połączą się z masłem i cukrem w jedną całość.

Polewę nakładam na ostygnięte ciasto i od razu posypuję prażonym kokosem.
Wkładam ciasto do lodówki na 2 godziny do całkowitego zastygnięcia polewy i wiórek kokosowych. 




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Świetne...tyle tak intensywnych smaków w jednym niewielkim kawałku ciasta. To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada genialnie! Nie chce nawet myslec jak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cu-do-wnie! <3 Wiesz, pomijając już samo ciasto, które musi być przepyszne, Twoje zdjęcia są naprawdę świetne

    OdpowiedzUsuń
  4. HEJ ! fajny blog, ja też od niedawna znów prowadzę swojego, prosiła bym o dodanie do obserwawanych i kilka kom. , odwdzięczę się i to bardzo :*
    http://oldzia-oldzia-oldzia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń