Pasta z fety i oliwek z dodatkiem oregano

 Połączenia sera fety i oliwek lubię nie tylko w sałatkach greckich, ale również jako dodatek do pieczywa.

Jest to moja ulubiona pasta śniadaniowa, najlepiej smakuje ze świeżymi bułeczkami.

Dodatek oregano i oliwy z oliwek nadaje smarowidłu wspaniały smak.



Składniki:

200 g sera typu feta
50 g zielonych oliwek
płaska łyżka suszonego oregano
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu greckiego


Ser feta przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem.
Oliwki drobno siekam i dodaję do fety.

Dodaję jogurt grecki, śmietanę, oregano, oliwę z oliwek.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Smarowidło wstawiam do lodówki i podaję schłodzone z ulubionym pieczywem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. pychotka:) fetę mam w lodówce, wiec chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy ♥
    Pasta z fety to musi być coś pysznego ! Uwielbiam fetę, oregano...oliwki !
    Dziękuje Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowo zapowiada się znakomicie. Z reguły jem chleb żytni na zakwasie, ciekawa jestem czy w połączeniu z tym chlebem pasta zda egzamin. Ogólnie uwielbiam smak oliwek i fety.

    OdpowiedzUsuń