Blok owsiany z masłem orzechowym, kokosem i czekoladą (bez pieczenia)

Bardzo lubię domowe słodycze, i jeżeli tylko czas mi na to pozwala, to przygotowuję je z wielką chęcią. Zjadamy je z apetytem, a przy tym wiemy co jemy ;) Zawsze mówię, że najlepsze słodycze to te, które można zrobić samemu w domu. Jeżeli dodamy do tego krótki czas przygotowania, bez pieczenia i bez konieczności angażowania dużej ilości naczyń to już w ogóle petarda 💓
Kochani, zapraszam Was dzisiaj na banalnie prosty przepis na pyszny blok owsiany z masłem orzechowym, kokosem i czekoladą. Podczas jego przygotowania wystarczy wymieszać ze sobą tylko wszystkie składniki, przełożyć do formy, umieścić w lodówce w celu zastygnięcia i gotowe! 
Pyszna, domowa słodycz, którą można podjadać bez większych wyrzutów sumienia. Blok możemy potraktować jako czekoladę albo pokroić na małe batoniki. Jest prosty, szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze słodki i rozpuszczający się w ustach (dosłownie:). Masło orzechowe, dobrej jakości gorzka czekolada, wiórki kokosowe... brzmi dobrze, prawda :)? Jeżeli tak jak ja lubicie płatki owsiane i czekoladę, to koniecznie musicie przygotować tą pyszną domową słodycz :)


Składniki:
forma 12 cm x 25 cm
ok. 25 porcji/małych batoników

1 szklanka = 250 ml

1 szklanka masła orzechowego
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki płynnego miodu (o neutralnym smaku)
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów i żurawiny
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki płatków owsianych górskich 

Do dużego rondla przełóż masło orzechowe, olej kokosowy oraz miód. Na małym ogniu, często mieszając, podgrzej składniki, aż połączą się w jedną całość (nie doprowadź do zagotowania!). Kiedy wszystkie składniki połączą się, zdejmij rondel z ognia i do jeszcze ciepłych składników dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaj wszystko rózgą/trzepaczką, do momentu, aż czekolada roztopi się i połączy z płynnymi składnikami. 
Do rondla dodaj wszystkie sypkie składniki - płatki owsiane, posiekane orzechy, żurawinę i wiórki kokosowe. Wymieszaj całość na jednolitą masę. 
Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż przygotowaną masę i za pomocą łyżki dobrze dociśnij do dna i wyrównaj. Przygotowany blok czekoladowo - orzechowy wstaw do lodówki na minimum 2  - 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu blok pokrój ostrym nożem na batoniki lub na inne mniejsze kawałki i przechowuj w lodówce. 
Smacznego :)
 




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz