Roladki z tortilii i sałatka brokułowa z komosą ryżową i granatem - idealny zestaw do lunchboxa!

Hej Kochani!
Po dłuższej przerwie zapraszam Was na nową serię pomysłów na lunchbox do szkoły i pracy. Jeżeli śledzicie mnie na Instagramie, to na pewno wiecie, że jestem wielką miłośniczką domowych lunchboxów. Przy okazji wyjazdów, podróży, pracy czy wszelkich dłuższych pobytów po za domem zawsze zabieram ze sobą pojemniki z jedzeniem. Największą uwagę zaczęłam przykładać do tego już kilka lat temu, kiedy to postanowiłam bardziej świadomie komponować swoją dietę. W momencie, kiedy zostałam matką przyznam Wam się, że po prostu uzależniłam się od tego, aby zawsze podczas wyjazdów mieć ze sobą zdrowe przekąski czy pożywną sałatkę. Przygotowanie takich posiłków na wynos wcale nie musi być trudne i nie musi zabierać nam dużo czasu. Wystarczy dobrze zaopatrzyć swoje szafki w kuchni w podstawowe składniki, takie jak kasza, ryż czy makaron. Warto nauczyć się gospodarować resztkami, które zostały z obiadu albo specjalnie ugotować czegoś więcej. W myśl tej zasady mam dziś dla Was dwie propozycje, które często zabieram ze sobą na wynos. Pierwsza z nich to sałatka z komosą ryżową, brokułem, selerem naciowym i pomidorkami. W tym przypadku quinoa i brokuł to produkty, które miałam już ugotowane dzień wcześniej. W połączeniu z innymi warzywami, które znalazłam w lodówce stworzyły pyszną i odżywczą sałatkę.
Druga propozycja to pyszne roladki z tortilii, które za każdym razem powstają w innej wersji smakowej. Placki tortilli bardzo często robię sama w domu i zamrażam. Wypełnione wartościowymi składnikami tworzą fajną alternatywę dla tradycyjnej kanapki. Są bardzo łatwe w transporcie (można dodatkowo spiąć je wykałaczkami) i pięknie prezentują się w lunchboxie. 

Do przygotowania dzisiejszego wpisu wykorzystałam praktyczny i świetnie prezentujący się dwupoziomowy lunchbox ze sklepu Zanshin (sklep wypełniony Japonią i bento). Każdy z dwóch pojemników, który wchodzi w skład zestawu, wyposażony jest w 100% szczelną pokrywkę, a dodatkowo może być w całości używany w kuchence mikrofalowej. 
Lunchbox jest nieprzekombinowany, prosty i jednocześnie elegancki. Długo poszukiwałam idealnych pojemników, w których będę zabierała ze sobą jedzenie na wynos. W tym przypadku zachwyca nie tylko design, ale także wykończenie, kolory i dodatki, o których więcej informacji znajdziecie poniżej. 

                                                           
Pojemnik jest dostępny w ofercie sklepu internetowego ZANSHIN. Przy okazji mam dla Was Kochani kupon rabatowy na 10% zniżki na cały asortyment - wystarczy wpisać TYSIAGOTUJE
                                                         
                                                           



Bento MB Original składa się z dwóch szczelnych pojemników, ustawianych jeden na drugim. Wykonany jest z wysokiej jakości wytrzymałego tworzywa sztucznego z eleganckim wykończeniem soft-touch. Świetnie sprawdzi się na lunch, drugie śniadanie, na pikniku czy po prostu w domu.

 Pożywna sałatka z komosą ryżową, brokułem, pomidorkami i granatem

Sałatka z komosą ryżową, brokułem, pomidorkami i granatem

Składniki:
na 2 - 3 porcje

100 g komosy ryżowej 
1 mały brokuł  
2 łodygi selera naciowego
10 pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka szczypiorku
1/4 szklanki ziaren słonecznika
garść pestek granatu 
garść czarnych oliwek
pieprz, sól do smaku


vinegrette miodowo - musztardowy:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta pieprzu
szczypta soli

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu, pozostaw do ostygnięcia. Ja zawsze gotuję komosę w proporcji 2:1, czyli dwie porcje wody na jedną porcję kaszy (ok. 15 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu, pod koniec gotowania dodaję sól do smaku). 
Różyczki brokuła ugotuj na parze, możesz również wykorzystać brokuła, który został np. z obiadu. Na rozgrzana patelnię przełóż pestki słonecznika i na średnim ogniu, często mieszając, praż przez kilka minut do uzyskania złocistego koloru.
Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, a szczypior drobno posiekaj. Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj do smaku pieprz i sól oraz opcjonalnie ulubione zioła, wymieszaj. 

Składniki na sos połącz ze sobą za pomocą małej rózgi/trzepaczki. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed podaniem, lekko wymieszaj i gotowe.
 Smacznego!

Sałatkę możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do 2 dni. Jest to idealna propozycja do lunchboxu w ramach drugiego śniadania np. do pracy lub na uczelnię.  
Sałatka będzie również świetną przekąską w ciągu dnia albo pomysłem na lekką kolację.

Roladki z tortilli

Roladki z tortilii
Do mojego dzisiejszego lunchboxu przygotowałam roladki z tortilli z wędzonym łososiem, szpinakiem i koperkiem oraz z szynką, serem żółtym i warzywami.

2 placki tortilli (np. pszenna/pełnoziarnista - kupna lub domowa)
2 plastry szynki drobiowej
2 plastry sera żółtego
50 g wędzonego łososia
świeży szpinak lub sałata lodowa
kawałek marchewki, świeży ogórek, papryka, koperek
serek kanapkowy lub majonez do posmarowania placków tortilli

Placki tortilli podgrzewamy przez kilkanaście sekund na (suchej) rozgrzanej patelni albo w mikrofali, dzięki temu będą bardziej elastyczne podczas zwijania. Na plackach tortilli rozsmarowujemy majonez, układamy sałatę, plastry szynki, sera żółtego i drobno posiekane warzywa (paprykę i ogórka pokroiłam w cienkie słupki, z marchewki za pomocą obieraczki zrobiłam cienkie "strużyny").
Z drugą tortillą postępuję podobnie tylko jako nadzienie wykorzystuję połączenie szpinak, wędzony łosoś, koperek. Każdą tortillę zwijamy i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie tortille kroimy ostrym nożem na roladki o grubości ok. 1 cm.
Roladki od razu przekładamy do lunchboxa. Ja dodatkowo koło roladek ustawiłam pojemniczek z pomidorkami. 

 AKCESORIA

Pojemnik możemy wzbogacić o różnego rodzaju akcesoria. Jest ich całe mnóstwo. Do wyboru mamy m.in. pojemniki silikonowe, małe i duże zakręcane pojemniczki na sos lub dodatki, butelki, sztućce, torby na bento. Dzięki tak dużej ilości dodatków możemy stworzyć zestaw idealnie dopasowany do naszych potrzeb. Na zdjęciach poniżej widoczne są akcesoria, które ja posiadam dodatkowo. Są to pojemniki na dip (28 ml), biodegradowalne sztućce, butelka oraz torba na bento. Możliwość skomponowania swojego ulubionego zestawu w wybranym kolorze, może być świetnym początkiem przygody z lunchboxami albo ciekawym urozmaiceniem naszych codziennych posiłków na wynos.

SZTUĆCE do wielokrotnego użytku, do wyboru różne wersje kolorystyczne. W zestawie widelec, nóż z ząbkami, łyżeczka. Tworzywo w 100 % biodegradowalne. Umieszcza się je pod zewnętrzną pokrywą lunchboxu. Można je transportować także osobno (mają dodatkowe etui).
Pod górną pokrywą pojemnika znajduje się miejsce na sztućce, które można zakupić oosobno.



Zakręcane pojemniki na sosy i dodatki

ZAKRĘCANE POJEMNIKI NA SOSY I DODATKI bardzo fajnie sprawdzają się na dressing do sałatki czy transport drobnych ziaren, nasion czy pestek. Są dostępne w różnych rozmiar (20 ml, 28 ml, 75 ml) i kolorach. Na zdjęciu powyżej widoczne pojemniki o pojemności 28 ml. Zakręcane pojemniczki, w 100% szczelne. Można je przetransportować w lunchboxie albo umieścić obok pudełka w torbie bez obaw, że sos nam się wyleje.

Butelka POSITIVE

Butelka POSITIVE  nie zawiera BPA, jest w 100 % szczelna. Tak samo jak lunchbox, została wykończona powłoką „soft touch”. Ma ona pojemność 0,5 l. Jest nieduża (ma wysokość 19 cm) i naprawdę zgrabna. Idealnie mieści się w małej torebce. Nie nadaje się do użytku w zmywarce, należy myć ją ręcznie. Butelka Positive dostępna jest także w mniejszym rozmiarze (wys. 13, 7 cm, pojemność 0,33 l).

Pojemnik nakłada się jeden na drugi i spina dołączoną do zestawu gumką

Torba na bentobox


TORBA NA BENTOBOX - to materiałowa torba, której zamykanie ściągane jest przy pomocy sznurka. Kolor torby można dopasować do koloru lunchboxu. Materiał z jakiego jest wykonana to poliester - można prać w pralce. Mają wymiary 18 cm x 14 cm x 24 cm. Służą do przenoszenia lunchboxu jak i jego ochrony.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz