Fit racuszki owsiane z jabłkami

Owsiane racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na deser, leniwe śniadanie na słodko czy szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Jeżeli tak jak ja i moje dzieci uwielbiacie płatki owsiane to na pewno Wam posmakują! Klasyczne drożdżowe racuchy, które chyba każdy z nas kojarzy z dzieciństwem wymagają od Nas poświęcenia większej ilości czasu jeżeli chodzi o proces przygotowania. Dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie owsiane racuszki, które zrobimy dosłownie w kilka chwil. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać słodkie i soczyste jabłka, nadadzą racuchom naturalnej słodyczy i nie trzeba będzie dodatkowo dodawać cukru do masy.
Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy serwować je zaraz po usmażeniu, posypane cukrem pudrem albo pozostawić do ostygnięcia i zabrać ze sobą w lunchboxie na drugi dzień do pracy. Pozostałe pomysły na placki i racuchy znajdziesz tutaj.


 Składniki:
na ok. 15 racuchów
szklanka = 250 ml

3 duże jabłka (najlepsze będą dojrzałe i słodkie)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu 
3/4 szklanki płatków owsianych (błyskawiczne lub delikatnie zmielone górskie)
3 - 4 czubate łyżki  mąki ryżowej, orkiszowej lub kokosowej

dodatkowo:
opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia 
cukier puder do oprószenia

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodaj roztrzepane jajka, cynamon, płatki owsiane oraz mąkę. Możesz wykorzystać płatki owsiane błyskawiczne albo tak jak ja zmielić w malakserze płatki owsiane górskie na mniejsze kawałki (nie na mąkę). Całość wymieszaj za pomocą łyżki i pozostaw na kilka minut, aby płatki spęczniały. Masa powinna być dość gęsta i zwarta. 
Racuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie nasmarowanej olejem. Łyżką nabieraj porcje ciasta, formułuj małe racuszki i smaż na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty z każdej strony (1 łyżka ciasta = 1 porcja). Racuchy po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik. Po lekkim ostygnięciu serwuj oprószone cukrem pudrem. 
Racuchy bardzo dobrze smakują również na zimno. Mogą stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia, doskonale sprawdzą się także zabrane w pojemniku na wynos. 
Smacznego!




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz