Muffiny z żółtym serem i ogórkiem.

Kolejna propozycja dobrej przekąski w postaci muffinów.


Szybkie do zrobienia, smaczne i bardzo syte.


Zapakowałam kilka sztuk do pracy na drugie śniadanie, a jak wróciłam nie miałam już siły na kolację :)




Składniki:
(na 12 muffinów)
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- świeżo mielony pieprz - do smaku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 jajko,

Dodatki:
- 150 g sera żółtego,
- świeży ogórek (średniej wielkości),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (opcjonalnie - np. prowansalskie, oregano),


Przygotowanie: 
1) Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz ulubione zioła mieszamy razem.
2) W drugiej misce łączymy mleko, oliwę z oliwek, jajko, pieprz wraz z dodatkami - czosnek przeciśnięty przez praskę, ser żółty starty na tarce oraz ogórek pokrojony w kostkę (ogórka uprzednio na 15 minut zostawiłam posolonego na sitku, aby stracił trochę wody).
 3) Masę dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko tak, aby składniki się nawzajem połączyły.
4)  Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.
5)  Muffinki najlepiej przełożyć na ruszt bądź kratkę aby wystygły i odparowały.



Moje muffinki serowo - ogórkowe okazały się nadzwyczaj delikatne w smaku, z wierzchu były przyjemnie spieczone, w środku bardzo pulchne.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

3 comments: