Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej i pomidora

Jest to jedna z surówek która gości u Nas bardzo często do obiadu, w szczególności do kotletów i gulaszów.
Latem lubię ją przyrządzać na rodzinne grillowanie, jest przyjemnie orzeźwiająca i bardzo fajnie komponuje się smakowo z wszelkimi rodzajami mięs.

Jeżeli lubicie domowe jedzenie typu fast food takie jak hamburgery, hot - dogi czy kebab polecam Wam tę sałatkę jako dodatek :) 



Składniki:

1/2 główki kapusty pekińskiej (ok. 400 g)
3 średniej wielkości pomidory
pieprz, sól
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego


Kapustę pekińską siekam dość drobno, pomidory kroję w kostkę.
Warzywa przekładam do salaterki, dodaję majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy do smaku,
całość dokładnie mieszam.

Często przyrządzam surówkę w większej ilości i przechowuję zamkniętą w pojemniku hermetycznym w lodówce przez 1 - 2 dni, jest wtedy jeszcze smaczniejsza.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. Prosta, apetyczna, coś dla mnie :) Wypróbuję ją na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzinka uwielbia ta surówkę. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie pyszne,szybkie sałatki,spróbuj dodać jeśli miałabyś ochotę do tej kompozycji przyprawy Tzatziki do smaku (najlepiej Prymatu) ja tak robię i bardzo mi smakuje,surówka jest bardzo wyrazista dzięki tej przyprawie,ciekawa jestem Twojej opinii,bo moja rodzinka i ja uwielbiamy ten dodatek do takiej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałam, jest cudowna! Dodałam tylko odrobinę musztardy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała!!! :))) Wersję z musztardą zapisuję do wypróbowania ;)

      Usuń