Recenzja książki "Azjatyckie inspiracje"

 Kuchnia azjatycka jest niewątpliwie jedną z ulubionych kuchni świata, kryje w sobie wielkie bogactwo smaków i aromatów.
 "Azjatyckie inspiracje" otrzymałam do zrecenzowania na blogu od
 Delikatesów internetowych Fine Food Store.

 Już na wstępie mogę dodać, że jestem miło zaskoczona.
Przepisy przedstawione w książce są lekkie i zdrowe, a składniki łatwo dostępne.

Tytuł: "Azjatyckie inspiracje - książka kucharska dla każdego"
Autor: Ewa Śleszyńska
Wydawnictwo: A&D Factory
Okładka: miękka
Rok wydania: 2013
Liczba stron: 282
Ilość przepisów: 215


"Azjatyckie inspiracje" to spora książka zarówno jeśli chodzi o jej wymiar, jak i o ilość przepisów.
Zawiera siedem rozdziałów gdzie każdy znajdzie coś dla siebie:

małe danka 
wegetariańskie
makaron i ryż
zupy
mięso i drób
ryby i owoce morza
 desery

Ponadto znajdziemy tutaj przydatne informacje zatytułowane na kartach:

zanim zaczniesz gotować
dekoracja stołu
akcesoria kuchenne





Każdy rozdział zawiera krótki wstęp i spis zawartych w nich przepisów, dzięki czemu książka jest bardzo czytelna.





Dotychczas nie znana mi była kuchnia azjatycka, jednak po otwarciu książki zrozumiałam, że będę musiała szybko nadrobić zaległości.
"Azjatyckie inspiracje" propagują i zarazem przybliżają smaki i zapachy Wschodu.
 Sama Autorka pisze, że "Książka powstała z zamiłowania do podróży, fascynacji kuchnią Azji i uporu w eksperymentowaniu, łączeniu i odtwarzaniu tych smaków, które zapadły mi gdzieś w pamięci".
Przeglądając kolejne strony bierzemy udział w egzotycznej podróży.

Piękne zdjęcia, nieskomplikowane przepisy oraz rady Autorki zamieszczone pod ilustracjami zachęcają do odtworzenia w swojej kuchni wielu potraw.

Wielkim plusem są składniki wymienione przy przepisach.
Są łatwo dostępne, doskonale kojarzę je z regałów wielu marketów.
Można się także zaopatrzyć w nie w Delikatesach internetowych Fine Food Store.



W książce oprócz praktycznych porad, wielu przepisów oraz cudownych zdjęć, które zainspirowały mnie - amatorkę fotografii do niejednej sesji znajdziemy także wspaniałe teksty autorki, które pobudzają kulinarną fantazję.



Po bliższym zapoznaniu się z treścią lektury zrozumiałam jak bardzo zróżnicowana i wymiarowa jest kuchnia azjatycka.
Pełna zaskakujących połączeń smaków, obfituje w świeże warzywa, mięsa oraz owoce morza, czego doskonałym przykładem jest ta książka.

Niebawem na blogu będziecie mogli znaleźć przepis, który specjalnie dla Was przetestowałam z "Azjatyckich inspiracji".



Książkę zrecenzowałam dzięki uprzejmości:

http://ffstore.pl/

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments:

  1. Uwielbiam kuchnię azjatycką!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia azjatycka- coś, co tygryski lubią najbardziej ;) Książka wgląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  3. czekam na ten pyszny przepis który przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń