Pyszne, wilgotne, niezbyt słodkie ciasto, takie w sam raz do popołudniowej kawki albo nawet do szklanki mleka na śniadanie!
Najlepiej smakuje na drugi dzień, o ile wytrzyma tyle czasu.
Długo zachowuje swoją wilgoć, jest puszyste i mięciutkie.
Myślę, że możecie dodać tutaj swoje ulubione owoce, ja w sezonie robię to ciasto z borówką bo tak smakuje Nam najbardziej ;)
Proporcje są na małą blachę, zwróćcie na to uwagę, wielkość podana przy przepisie.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, o ile wytrzyma tyle czasu.
Długo zachowuje swoją wilgoć, jest puszyste i mięciutkie.
Myślę, że możecie dodać tutaj swoje ulubione owoce, ja w sezonie robię to ciasto z borówką bo tak smakuje Nam najbardziej ;)
Proporcje są na małą blachę, zwróćcie na to uwagę, wielkość podana przy przepisie.
Składniki:
forma 15cm x 15 cm
2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 cukier wanilinowy
1 szklanka borówki amerykańskiej
cukier puder do posypania
Do miski wbijam jaja i wlewam mleko, miksuję, aby obydwa składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz olej.
Miksuję dalej, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymać ciężar owoców.
Formę natłuszczam i podsypuję mąką, następnie przekładam masę i układam na wierzchu owoce.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Pysznosci. Uwielbiam borowki.
OdpowiedzUsuńLubię szybkie placki, teraz jest na nie dobra pora, bo jesienne owoce pysznie smakują w takich ciastach :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste, a takie pyszne ! :))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję sobię herbatkę z syropem z aronii i zjadłabym kawałek tak pysznego ciasta :-) smakowicie wygląda. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńAle ciacho! Wiesz, takie szybkie ciasta szybko znikają. Czy wystarczy, żeby się poczęstować?
OdpowiedzUsuńOstatnio mój luby mówił, że zjadłby jakieś ciacho z borówkami, to mu zrobię :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubię:)
OdpowiedzUsuńmyślałam, że to zwykła borówka, bo zrobiła genialne ciemne plamki-puściła soczek :)
OdpowiedzUsuńtak mi się jeszcze z amerykańską nie zrobiło!
U mnie w domu uwielbiają borówki, najczęściej im je robię na kruchym cieście, ale Twoja wersja też mi się bardzo spodobała. Może ją wypróbuję, bo jutro muszę upiec dwa placki;)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciacho jest szybkie i długo utrzymuje wilgoć :)
UsuńCzy mozna wykorzystac do tego ciasta borówki mrozone?
OdpowiedzUsuńOsobiście nie robiłam tego ciasta z mrożonymi owocami, ale myślę, że jak najbardziej można je dodać.
UsuńJeżeli już dodaję takie owoce to oczywiście nie rozmrażam ich, tylko od razu układam na ciasto.
Pozdrawiam :)
J.