Domowy krem czekoladowy z awokado to idealna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię.
Jest to zdrowszy zamiennik wszelkich kupnych kremów, przy okazji dobry pomysł na to co zrobić z bardzo dojrzałym awokado.
Krem możecie użyć do deserów, posmarować nim kanapki lub dodać do porannej owsianki.
Najlepiej oczywiście smakuje sam, wyjadany ze słoiczka łyżeczką ;)
Składniki:
1 miękkie, dojrzałe awokado
1, 5 łyżeczki gorzkiego kakao
2 suszone daktyle/2 łyżeczki syropu z agawy/ew. stewia
Daktyle namaczam na ok. 10 minut w mleku roślinnym lub w ciepłej wodzie, po tym czasie odcedzam.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ, który od razu przekładam do misy blendera, dodaję daktyle i miksuję, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Na koniec w zależności od wielkości awokado i od tego jak intensywny ma być krem
dodajemy stopniowo kakao, miksujemy i próbujemy czy taki smak nam odpowiada.
Krem można przechowywać w lodówce 1-2 dni, jednak najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Wykorzystać go można do deserów, do gofrów, na kanapki lub wyjadać łyżeczką.
Na taki pomysł, pewnie bym nie wpadła... Rewelacja!
OdpowiedzUsuńJustynko uwielbiam ten krem, już go robiłam i jest po prostu rewelacyjny w smaku :-)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńTak na weekend coś słodkiego, coś pysznego... akurat pasuje Twój deser :)
OdpowiedzUsuń