Placuszki otrębowe

Z wielką chęcią przyrządzam placki na śniadanie, które są miłą odmianą od codziennych kanapek.
Dzisiejsza propozycja to placki lekkie, dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Czasami przyrządzam je wieczorem i rano zabieram ze sobą na wynos, np. do pracy lub w podróż, jeszcze innym razem robię rano podwójną porcję i podjadam w ciągu dnia.
Najbardziej lubię wersję z dodatkiem syropu klonowego lub miodu, placki są jednak bardzo uniwersalne i można zajadać je ze wszystkimi ulubionymi dodatkami ;)


Składniki:
na 1 porcję /6-8 małych placuszków/

5 łyżek otrąb owsianych (u mnie Kupiec)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajo
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki stewii, cukru trzcinowego itp.

do podania:
miód, syrop klonowy, powidła itp.


Wszystkie składniki mieszam ze sobą w misce na gęste, jednolite ciasto.
Patelnię rozgrzewam i smaruję delikatnie oliwą, najlepiej zrobić to pędzelkiem.

Łyżką nakładam małe, płaskie porcje ciasta. 
Placuszki smażę z obydwu stron na złocisto, podaję z ulubionymi dodatkami.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

10 comments:

  1. Takie placuszki super smakują też "na sucho" :) Ciekawe jakie by wyszły z mąki ryżowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, placuszki to idealne śniadanie, ale i cudowna przekąska w ciągu dnia. Na pierwszym zdjęciu wyglądają jak kapelusze maślaków, oj, jakbym poszła na grzyby... ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. jakim aparatem robisz zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Justynko pyszne placuszki :-) świetnie wyglądają. Bardzo je lubię i czasem sobie robię :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń