Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jaja faszerowane przygotowuję chętnie nie tylko na Wielkanoc, ale także na rodzinne imprezy czy podczas weekendu na śniadanie. To naprawdę fajny pomysł, aby podać jajko trochę inaczej, a dodawać możemy za każdym razem to co akurat mamy w lodówce. Tym razem jajka nadziałam pastą z suszonych pomidorów, dodałam odrobinę koperku, ale można zastąpić go swoją ulubioną zieleniną albo całkowicie pominąć.

 
Składniki:

5 jaj
5-6 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka posiekanego koperku
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego



Jajka gotuję na twardo przez ok. 8-10 minut, następnie zdejmuję z ognia i od razu zalewam zimną wodą. Kiedy jaja ostygną obieram je i kroję wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmuję delikatnie żółtka i przekładam do misy blendera wraz z suszonymi pomidorami, koperkiem, majonezem i jogurtem naturalnym. Całość miksuję na jednolitą pastę, na koniec doprawiam solą oraz pieprzem, w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę majonezu, ponownie miksuję.

Tak przygotowaną pastą faszeruję białka, przyprószam koperkiem, układam na półmisku/talerzu i podaję.

Moje porady:
Polecam pastę przełożyć do szprycy, dzięki temu nasze jajka będą ładniej się prezentowały.

Jeżeli będziemy chcieli jajka przygotować kilka godzin wcześniej należy je dobrze zabezpieczyć folią aluminiową lub folią spożywczą i przetrzymywać w lodówce do czasu podania.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

10 comments:

  1. Pięknie się prezentują, kocham suszone pomidory ale na takie połączenie bym nie wpadła :) Super !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie !!! cudowny blog

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczne nadzienie w jajeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już takie robiłam i smakują rewelacyjnie :-) pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To już wiem jakie jajka (tuż obok tuńczykowych, paprykowych i pieczarkowych) pojawią się na moim wigilijnym stole :) dzięki Tysiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! zwłaszcza jeżeli lubimy suszone pomidory:)

      Usuń
  6. Mniam ... Jajka bardzo pięknie wyglądają, idealne na wielkanocny stół.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na dodanie suszonych pomidorów. Bardzo je lubię i myślę, że doskonale wpłyną na smak tych jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł na Wielkanoc, obok jajek z pieczarkami te zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń