Muffinki szarlotkowe


Jabłka to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Cenimy je za ich różnorodność i smak. Można z nich przygotować nieskończoną ilość potraw, zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowią przy tym kopalnię witamin, a ich jedzenie ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Od kiedy pamiętam zawsze uwielbiałam jabłka. Jako dziecko najczęściej jadłam je na surowo lub zabierałam do szkoły w ramach drugiego śniadania. Dziś wykorzystuję jabłka każdego dnia jako dodatek do wielu dań i wypieków. Niezmiennie od lat w naszym domu, najlepszą i najszybszą przekąską jest jabłko pokrojone na ćwiartki 😃

W dzisiejszym wpisie mam dla Was super przepis na muffinki szarlotkowe oraz garść informacji o właściwościach zdrowotnych jabłek, a to wszystko w ramach kampanii promującej polskie jabłka "CuTE: Kultywowanie smaku Europy".


"Kampania CuTE: Kultywowanie Smaku Europy"

Bardzo lubię jabłka, dlatego z przyjemnością dołączyłam do kampanii "CuTE: Kultywowanie smaku Europy". Jest to kampania informacyjno - promocyjna prowadzona w latach 2019 - 2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) - Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma na celu zwiększenie wiedzy konsumentów na temat metod uprawy oraz właściwości europejskich owoców i warzyw. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Wśród wyróżnionych, objętych promocją europejskich produktów znalazły się także polskie jabłka.

Polska jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek oraz jednym z największych ich eksporterów na świecie. To właśnie polskie jabłka, ich właściwości, wartości zdrowotne oraz metody uprawy, są przedmiotem działań prowadzonych w pięciu krajach: Polsce, Niemczech, Francji, Hiszpanii i Grecji. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Polskie sadownictwo dostarcza różnorodną gamę wielu odmian jabłek. Na chwilę obecna najpopularniejsze są 4 odmiany: Idared, Szampion, Jonagold, Ligol. Stanowią one około 50% krajowych zbiorów. Inne popularne wśród sadowników odmiany to: Gloster, Gala i Golden Delicious. Uprawiane w Polsce odmiany cechują się wysoką odpornością na choroby, są łatwe w transporcie oraz można je długotrwale przechowywać bez obawy o utratę składników odżywczych czy walorów smakowych. Najwięcej sadów jabłkowych znajdziemy w centralnej Polsce, w tzw. zagłębiu sadowniczym województwa mazowieckiego, czyli w okolicach Grójca, Warki oraz Tarczyna. W tym regionie panują optymalne warunki do uprawy jabłoni. Rejony skoncentrowanej uprawy występują również w województwie świętokrzyskim, łódzkim, lubelskim i małopolskim. Sady jabłkowe spotkamy oczywiście w całym kraju, a jakość dojrzewających w nich owoców jest rewelacyjna. 



Co warto wiedzieć o jabłkach?

1. Średniej wielkości jabłko waży ok. 150 gramów. Można zatem przyjąć, że jeden owoc dostarcza organizmowi 75 kcal. 

2. Jabłko stanowi idealny pomysł na niewielki, zdrowy posiłek. Jabłka są niezwykle różnorodne, więc dokładne wartości energetyczne i odżywcze mogą się nieco różnić w zależności od odmiany, pory roku i warunków uprawy.

3. W jabłku kryje się m.in. witamina A i C oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo dostarczają naszemu organizmowi wapnia, fosforu, potasu i magnezu oraz niewielkie ilości żelaza.

4. Największą część masy jabłka, ok. 85% stanowi woda. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 25 gramów węglowodanów, z czego ok. 4 g pochodzi z błonnika, który spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu spożywanie jabłek nie powoduje szybkiego podwyższenia poziomu cukru we krwi.

Wszystkie wymienione powyżej elementy, są jednocześnie odpowiedzią na pytanie, dlaczego warto włączyć jabłka do codziennej diety.




Muffiny szarlotkowe


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
na 10 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
produkty w temperaturze pokojowej

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1/4 szklanki erytrytolu (lub inna ulubiona substancja słodząca)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli 
2 jajka L
2 łyżki płynnego miodu 
1/2 szklanki maślanki lub mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
garść płatków migdałowych

1. W większej misce umieść suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, cynamon i sól. Wymieszaj.
2. Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodaj mleko, płynny miód i olej, połącz.
3. Jabłko pozbaw skórki i gniazda nasiennego, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj kilka razy do połączenia się całości. Następnie dodaj jabłko oraz płatki migdałowe. Ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że masa na muffinki nie lubi zbyt długiego mieszania. Powinna być gęsta. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj kilka łyżek mleka.
4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, ja polecam silikonowe. Uzupełniaj papilotki do 3/4 wysokości. Wierzch dodatkowo udekoruj płatki migdałowymi.
5. Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół.
6. Piecz ok. 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka, aż muffiny apetycznie przyrumienią się.
7. Wyciągnij je z piekarnika, przełóż na kratkę, żeby odparowały od spodu i gotowe.
8. Muffiny przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Są wilgotne, miękkie i długo zachowują swoją świeżość.
Smacznego!








Wpis powstał we współpracy z EUCOFEL/KZGPOiW. 




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz