Ciasto dyniowe

Najlepszy przepis na proste i puszyste ciasto dyniowe. Ciasto jest pyszne i łatwe do przygotowania. Bazą jest starta dynia, która sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Zadbajcie oto, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Finalnie ciasto dyniowe polecam udekorować pomarańczowym lukrem, orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Smakuje obłędnie, zachowane w jesiennych klimatach jest wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.
Zapraszam Was gorąco na mój Instagram, gdzie z wyróżnionych relacjach krok po kroku prezentuję jak przygotować ciasto. 



Składniki:
na keksówkę 12 cm x 25 cm
ok. 12 - 14 porcji

1 szklanka = 250 ml pojemności
składniki w temperaturze pokojowej!

ciasto dyniowe:
2 szklanki dyni startej na tarce o drobnych oczkach (polecam Hokkaido lub piżmową)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru; polecam trzcinowy
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka rozmiar M
po 1 łyżeczce: cynamonu, sproszkowanego imbiru (opcjonalnie, dodaj jeśli lubisz)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

lukier pomarańczowy:
3 łyżki soku z pomarańczy
3/4 szklanki cukru pudru

do dekoracji:
skórka otarta z pomarańczy
orzechy włoskie do dekoracji


1. Całe jajka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Ucieraj przez 4-5 minut, aż masa podwoi swoją objętość. Wąskim strumieniem dodaj olej, krótko zmiksuj.
2. Następnie dosyp mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Połącz krótko na niskich obrotach miksera. W tym momencie masa będzie bardzo gęsta. 
3. Na koniec dodaj dynię, startą na drobnych oczkach tarki. W tym momencie wymieszaj masę drewnianą łyżką. Krótko, ale dokładnie. Finalnie ciasto powinno mieć konsystencję podobną do masy na muffinki.
4. Keksówkę (lub małą kwadratową) formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Piecz przez ok. 45 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij i pozostaw w formie do przestygnięcia.
5. Cukier puder utrzyj z sokiem pomarańczowym na jednolitą konsystencję. Gotowym lukrem polej przestygnięte ciasto. Od razu udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi oraz skórką otartą z pomarańczy. Pozostaw całość do zastygnięcia.
6. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. Przechowane w szczelnym pojemniku, zachowuje świeżość do 3 - 4 dni. Jednak zdecydowanie szybciej znika ;)

Smacznego!





 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz