W kalendarzu świąt nietypowych 16 stycznia, przypada dzień pikantnych potraw. W związku z tym w ramach projektu
Naturalnie Bałtyckie
przygotowałam przepis na charakternego, ale pysznego smażonego śledzia z
salsą mango z chili. Proste, a jednak niebanalne danie. Doskonałe na
obiad, kolację lub przystawkę na spotkanie z bliskimi.
Śledź – najpopularniejsza ryba w Polsce
Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby
uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck.
Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą.
W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni
postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na
osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości
odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone
zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne,
zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.
Sezon na śledzia
Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy,
czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie
tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.
Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W
zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na
niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota
polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit
przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnkPvvs8sU-W5Tjuyhqq-uxtQaBjcmNp6LY4XpulcnT4S_B4OaoQDM2it6zoY2cOBnM7_pd0Wzx0voTSZNxGuyytwfmMrSveWlLfOozh6UzBjICouQ1AjIkT5ETzfN9GdkZqLIlTDea5Mz/s16000/lkmjhbnvgj.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBcm2lseUxjnMhtKzNLynU0rOKwT1Z-pbUIHhvPd4jJ-z_9VK24L5dUYnBM1oGaiov3qHmVWsWXRiGt5vO9AA9lWe_hGQrcgSUWnFLiA0AY9R1FMq4Vtu-wodQbV6WQSjjnyW2oLuIRTxu/s16000/lkjhgyj.jpg)
Składniki:
na 2-3 porcje
ryba:
tuszka śledziowa patroszona bez głowy - 5 sztuk
pieprz cytrynowy, sól
mąka pszenna -
olej rzepakowy do smażenia
salsa mango z chili:
1 duże dojrzałe mango
1 papryczka chili
1/2 pory (biała część)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki syropu klonowego, cukru lub miodu
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli i pieprzu do smaku
dodatkowo:
ryż do podania
ulubione warzywa
natka pietruszki o dekoracji
Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu. Zabieram się za przygotowanie salsy. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej. Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę białą część pory i papryczkę chili pozbawioną pestek. Smażę na małym ogniu co chwilę mieszając przez 2-3 minuty. Dodaję kolejno drobno posiekane mango oraz natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem, syropem klonowym/miodem i skrapiam sokiem z cytryny. Delikatnie mieszam i zdejmuję z ognia.
Śledzia myję, osuszam, nacieram solą i pieprzem. Obtaczam z obu stron w mące, smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączam na ręczniku papierowym.
Na śledzie nakładam salsę mango z chili. Podaję z ryżem i ulubioną surówką.
Smacznego!
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz