Szynka świąteczna

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad dla całej rodziny? W dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Ciebie bardzo smakowitą propozycję. Szynka świąteczna pieczona w miodzie, pomarańczach i rozmarynie, do tego puree ziemniaczane i surówka z białej kapusty, ogórka i kukurydzy. Mam nadzieję, że taki zestaw zachwyci Waszych domowników. W dalszej części wpisu znajdziesz kilka przepisów - na soczystą szynkę, puree ziemniaczane i kolorową surówkę.
 
 

Szynka pieczona w pomarańczach, miodzie i rozmarynie jest bardzo soczysta oraz łatwa do przygotowania. Do tego przepisu użyłam Szynki Świątecznej Sokołów. Jest to szynka peklowana, więc nie trzeba jej robić od początku samodzielnie i czekać, aż będzie gotowa do parzenia i pieczenia. Jeden kawałek szynki ma wagę ok. 2000 g. Podczas świątecznych zakupów warto się w nią zaopatrzyć i tym samym ułatwić sobie przygotowanie świątecznego obiadu.

Szynka zapakowana jest próżniowo. Przed upieczeniem należy wyjąć ją na ok. 30 minut z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Następnie wyjmujemy ją z pudełka i umieszczamy na blasze w oryginalnej osłonce w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. U mnie funkcja grzanie góra - dół. Szynka powinna parzyć się w takiej temperaturze ok. 90 minut. W kolejnym kroku wyjmujemy szynkę z folii, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy mieszanką przypraw, którą producent dołączył do opakowania lub robimy swoją własną marynatę. Poniżej przedstawię Wam mój sposób przygotowania świątecznej szynki. Gwarantuję, że będzie prosto, smacznie i efektownie :)

Szynkę wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej. Następnie wyłóż szynkę z kartonika i wraz z folią, która jest w zestawie wstaw ją na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. Po ok. półtorej godziny wyciągnij szynkę i rozetnij woreczek. Szynkę osusz papierowym ręcznikiem.

 Marynata do szynki:
 
sok z 2 pomarańczy
4 łyżki miodu
1 łyżka musztardy dijon
5 goździków
5 kulek czerwonego pieprzu
posiekane gałązki rozmarynu

W międzyczasie przygotuj marynatę. W rondelku lekko podgrzej sok z pomarańczy i miód, dodaj musztardę i połącz składniki ze sobą. Do mieszanki dorzuć kulki czerwonego pieprzu, goździki oraz świeży rozmaryn.

Szynka peklowana jest ze skórą, której ja nie usuwam, ponieważ jako bardziej tłusta część będzie ona nośnikiem smaku. Skórę możecie naciąć w kilku miejscach, całą szynkę na tym etapie polecam też ponakłuwać nożem w kilku miejscach.

W opakowaniu na szynkę znajduje się saszetka z przyprawą, którą nacieram szynkę. Możecie też zrobić swoją mieszankę. Świetnie sprawdzi się mix: czerwonej słodkiej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu, soli, majeranku. Po natarciu mięsa przyprawami układam je w naczyniu żaroodpornym i polewam powstałą marynatą. W naczyniu obok szynki układam jeszcze cząstki pomarańczy, świeżą żurawinę i gałązki rozmarynu. Pozostałą marynatę wylewam na szynkę i na dno naczynia. Szynkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piekę ok. 20 minut pod przykryciem, następnie ok. 20 minut bez przykrycia. Co kilka chwil otwieram piekarnik i podlewam szynkę sosem z dna naczynia. Finalnie po wbiciu noża w szynkę, powinna być miękka. Polecam również ostatnie 5 minut przyrumienić szynkę na funkcji grilowania.

Tak przygotowana szynka będzie miękka, soczysta i aromatyczna. Możecie ją serwować pokrojoną w grube plastry w ramach obiadu, lub pokrojoną w cienkie plasterki na półmisku świątecznych mięs i wędlin. Na kanapki też jest super :)

A co zrobić z pozostałym sosem :)? Przecedź go przed sitko, zagotuj i zagęść 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, którą uprzednio należy rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody.\

Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj.

Szynka jest dostępna w sklepach firmowych Sokołów (tutaj znajdziecie listę https://sokolow.pl/nasze-sklepy), wybranych sklepach Gzella, Makro i lokalnych sklepach mięsnych.



Surówka z kapustą, ogórkiem i kukurydzą

Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 mała puszka kukurydzy (200 g)
3 ogórki kiszone
2 średniej wielkości marchewki
1 biała cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki majonezu


Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do miski, oprósz ją solą i wygnieć dłonią. Dzięki temu będzie bardziej miękka. Do kapusty dodaj marchew startą na grubych oczkach, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulę. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj też kukurydzę i pieprz do smaku. Składniki wymieszaj i surówka gotowa.


Puree ziemniaczane
 
1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
40 g masła
1/3 szklanki śmietanki 30% lub mleka
opcjonalnie przyprawy: szczypta soli, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i jeszcze odparuj nadmiar płynu. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, dodawaj stopniowo masło i śmietankę/mleko. Całość ponownie rozgnieć, następnie wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji.


Propozycja podania: plastry szynki serwuj z puree ziemniaczanym, sosem oraz surówką z kapusty, ogórka i kukurydzy.

Post powstał przy współpracy z marką Sokołów.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz