Makrela, to jedna z moich ulubionych ryb. Zazwyczaj spożywam ją wędzoną, a dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie wykorzystałam świeżą makrelę. Przygotowałam pyszną pastę rybną, z dodatkiem sera żółtego. Idealnie sprawdzi się na kanapkach albo na krakersach. W związku z tym, że Sylwester zbliża się wielkimi krokami mam dla Was poniższą propozycję. Jest smacznie i kolorowo, to ciekawy sposób na przekąskę z rybą w roli głównej :)
Możecie tutaj wykorzystać wędzoną makrelę. Ja świeżą makrelę upiekłam z dodatkiem soku z cytryny i z przyprawami.  
Makrela
Jest rybą tłustą, bogatą w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 
omega-6, które regulują poziom trójglicerydów we krwi, poprawiają 
ukrwienie i sprężystość naczyń krwionośnych. Występujące w mięsie 
witaminy A oraz D, zapobiegają stanom zapalnym, poprawiają samopoczucie,
 pomagają wbudowywać fosfor i wapń w kościec, oraz mają pozytywny wpływ 
na skórę i wzrok. 
Makrela jest również doskonałym źródłem fosforu, potasu, ale także selenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami.
Z żywieniowego punktu widzenia najlepszym wyborem jest świeża makrela, gdyż posiada najwięcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jeżeli przygotujemy ją na parze lub w piekarniku bez dodatku oleju, to stanowić będzie zdrowy i niskokaloryczny posiłek.
Makrela jest również doskonałym źródłem fosforu, potasu, ale także selenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami.
Z żywieniowego punktu widzenia najlepszym wyborem jest świeża makrela, gdyż posiada najwięcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jeżeli przygotujemy ją na parze lub w piekarniku bez dodatku oleju, to stanowić będzie zdrowy i niskokaloryczny posiłek.
Krakersy z pastą z makreli
Składniki: 
20 krakersów
1 makrela (ok. 300 g) 
100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól, czerwona słodka papryka do smaku
1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
ulubione ziarna do dekoracji, np. sezam lub słonecznik
Rybę
 pozbaw ości i rozgnieć widelcem, dodaj starty ser żółty, szczypiorek, 
majonez, ketchup, jogurt naturalny oraz przyprawy. Całość wymieszaj na 
jednolitą pastę. Nakładaj po 2 łyżeczki pasty na krakersa. Całość posyp 
sezamem lub słonecznikiem, ułóż na półmisku i serwuj :)
 Przepis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.
 
0 comments:
Prześlij komentarz