Tofu pieczone z warzywami

Pyszny pomysł na smaczny, zdrowy i lekki obiad. Na dodatek w wersji wege. Dużo kolorowych warzyw i tofu w marynacie musztardowo - jabłkowej. Fuzja smaków i aromatów. Całość podałam z ryżem cytrynowym. Do tego odrobina sezamu i dużo posiekanego szczypiorku. Taka miseczka szczęścia nasyci Wasz brzuszek i wywoła uśmiech na twarzy :) Od razu podpowiadam, że całość super się odgrzewa. Możecie porcję zapakować do lunchboxa albo zabrać ze sobą do pracy.

Często dostaję pytania, jak stworzyć dobrą marynatę. Ja staram się zachować prostą zasadę. W mojej marynacie pojawia się kilka składników, które fajnie ze sobą współgrają. Powinno być coś ostrego, coś kwaśnego, słony i słodki składnik. Do tego możecie dodać jogurt naturalny, oliwę albo kefir. Bawcie się w kuchni i smakujcie. Ja do mojej marynaty wykorzystałam przecier jabłkowy od Purena. Bardzo fajnie sprawdził się jako słodki składnik. Tofu przed końcem pieczenia, polecam Wam przyrumienić przy funkcji grilla :) 

Składniki:
na ok. 3 porcje
 
ryż cytrynowy:
250 g ryżu jaśminowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól 
 
warzywa:
1 batat
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cukinia
1 czerwona cebula
1 główka czosnku
suszony tymianek, majeranek, czerwona słodka papryka, pieprz, sól
ok. 4-5 łyżek oliwy
 
tofu i marynata:
250 g tofu naturalnego w kostce
50 g jogurtu naturalnego
3 łyżki musztardy dijon
4 łyżki przecieru jabłkowego Purena
2 łyżki srirachy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
sól, czosnek granulowany
do podania:
sezam, szczypiorek


Przygotowanie:

Tofu odsączam z nadmiaru wody, otulając go ręcznikiem papierowym. Kroję w plastry. Składniki na marynatę mieszam ze sobą. Tofu wkładam do marynaty i odstawiam na bok. Cebulę siekam w piórka, a pozostałe warzywa według uznania kroję w mniejsze kawałki. Ząbki czosnku pozostawiam w łupinach. Warzywa nacieram przyprawami oraz oliwą. Na blasze układam tofu w marynacie wraz z warzywami. Piekę ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. W trakcie pieczenia tofu smaruję pozostałą marynatą i obracam kilka razy, warzywa mieszam. Na koniec rumienię przy funkcji grilla.

W między czasie gotuję ryż. Do ciepłego ryżu dodaję sok z cytryny, skórkę otartą i szczypior. Doprawiam do smaku, mieszam. Na dno talerzy układam ryż, następnie tofu i warzywa. Całość skrapiam oliwą. Serwuję z cząstkami cytryny, sezamem i szczypiorkiem. Miseczka szczęścia gotowa :) Smacznego!






Wpis powstał przy współpracy z marką Purena.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz