Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i bazylią

Kaszę jaglaną cenię sobie za jej wspaniałe właściwości zdrowotne oraz za wszechstronność podczas przyrządzania dań w mojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono, można z niej przygotować naleśniki, ciasta, ciasteczka, muffiny, wszelkie dania wytrawne itp. Pomimo tego, że w kuchennych szafkach zawsze mam spory zapas kaszy jaglanej, zdecydowanie za rzadko ją spożywam. Aby to zmienić zaczęłam gotować ją w większej ilości, jej nadmiar przechowuję w lodówce do 2-3 dni i na bieżąco zużywam do różnych potraw.
Dzisiejsza propozycja to świetne połączenie smaków, które warto serwować ze świeżo ugotowaną kaszą, na ciepło.
Lekkie i dietetyczne danie, które jest bardzo syte, śmiało może zastąpić obiad.
Możemy je także zapakować do pojemnika hermetycznego i zabrać do pracy w ramach drugiego śniadania.
A Wy lubicie kaszę jaglaną?
Dajcie znać w komentarzach czy częściej wrzucać przepisy na potrawy z kaszą jaglaną.

Składniki:
na 1 porcję

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie jeszcze ciepła)
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
kilka listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek (aby kasza nie była zbyt sucha)

Ciepłą kaszę jaglaną przekładam do miseczki, dodaję kilka łyżek oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, suszone oregano, całość mieszam.
 Na wierzch układam posiekane suszone pomidory oraz świeże listki bazylii 
(posiekane lub w całości), od razu podaję.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. uwielbiam kaszę jaglaną, a w takim wydaniu musiała być pycha- niby prosto, a jednak połączenie smaków świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować Twój przepis, bo na słodko to już mi się jaglanka przejadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie składników. Bardzo lubię kaszę jaglaną za jej wszechstronność. Pysznie wygląda Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza jaglana należy do moich ulubionych :-) jest pyszna i zdrowa :-) super propozycja Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy zachwalają , więc i Ja spróbuję. Wstyd się przyznać ale jeszcze kaszy jaglanej nie jadłam. Mam więc co nadrabiać.

    OdpowiedzUsuń