Kaszę jaglaną cenię sobie za jej wspaniałe właściwości zdrowotne oraz za wszechstronność podczas przyrządzania dań w mojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na słodko jak i na słono, można z niej przygotować naleśniki, ciasta, ciasteczka, muffiny, wszelkie dania wytrawne itp. Pomimo tego, że w kuchennych szafkach zawsze mam spory zapas kaszy jaglanej, zdecydowanie za rzadko ją spożywam. Aby to zmienić zaczęłam gotować ją w większej ilości, jej nadmiar przechowuję w lodówce do 2-3 dni i na bieżąco zużywam do różnych potraw.
Dzisiejsza propozycja to świetne połączenie smaków, które warto serwować ze świeżo ugotowaną kaszą, na ciepło.
Lekkie i dietetyczne danie, które jest bardzo syte, śmiało może zastąpić obiad.
Możemy je także zapakować do pojemnika hermetycznego i zabrać do pracy w ramach drugiego śniadania.
A Wy lubicie kaszę jaglaną?
Dajcie znać w komentarzach czy częściej wrzucać przepisy na potrawy z kaszą jaglaną.
Dajcie znać w komentarzach czy częściej wrzucać przepisy na potrawy z kaszą jaglaną.
Składniki:
na 1 porcję
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie jeszcze ciepła)
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
kilka listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek (aby kasza nie była zbyt sucha)
Ciepłą kaszę jaglaną przekładam do miseczki, dodaję kilka łyżek oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, suszone oregano, całość mieszam.
Na wierzch układam posiekane suszone pomidory oraz świeże listki bazylii
(posiekane lub w całości), od razu podaję.
uwielbiam kaszę jaglaną, a w takim wydaniu musiała być pycha- niby prosto, a jednak połączenie smaków świetne :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twój przepis, bo na słodko to już mi się jaglanka przejadła...
OdpowiedzUsuńświetne danie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie składników. Bardzo lubię kaszę jaglaną za jej wszechstronność. Pysznie wygląda Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana należy do moich ulubionych :-) jest pyszna i zdrowa :-) super propozycja Justynko :-)
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwalają , więc i Ja spróbuję. Wstyd się przyznać ale jeszcze kaszy jaglanej nie jadłam. Mam więc co nadrabiać.
OdpowiedzUsuń