Marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka z groszkiem na ciepło z dodatkiem bułki tartej to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Serwuję go dość często, zazwyczaj do kotletów schabowych, mielonych czy gulaszów. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu korzystam z gotowych mrożonych mieszanek, jednak w sezonie staram się zawsze korzystać ze świeżych warzyw. Marchewka z groszkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu, a prezentuje się zawsze elegancko, dodatkowo uwielbiam ją za ten piękny kolor :)

Składniki:

4-5 średniej wielkości marchwi
200 g mrożonego groszku
 (latem używam młodego, z puszki nie polecam)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej

Marchew kroję w drobną kostkę.
W garnku zagotowuję wodę, solę ją do smaku wody morskiej, dodaje także cukier, mieszam.
Dodaję marchew, gotuję na niewielkim ogniu ok. 10 minut, kiedy zmięknie dodaję mrożony groszek, kontynuuję czynność do miękkości groszku. W między czasie na dużej patelni roztapiam masło, kiedy pojawią się charakterystyczne pęcherze dodaję bułkę tartą, smażę 2-3 minuty, na koniec dodaję odcedzone warzywa, całość trzymam jeszcze chwilę na ogniu kilka razy mieszając.

Przekładam do salaterki póki gorące i serwuję jako dodatek do obiadu.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz