Świetny przepis na szybki obiad! Kotlety drobiowe siekane z warzywami i serem żółtym, według przepisu mojej mamy. Takie kotleciki posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Moja mama robiła takie kotleciki, kiedy byłam dzieckiem i niezmiennie na przestrzeni lat wszyscy je uwielbiamy. Możecie wykorzystać tutaj filet z kurczaka lub z indyka. Kotleciki przygotowuje się bardzo szybko i są po prostu przepyszne.
Kotleciki siekane są super pomysłem na obiad, możecie je serwować z ziemniakami oraz surówką. Doskonale odnajdą się również na imprezowym stole lub podczas spotkania ze znajomymi. Wcześniej usmażone, następnie odgrzane w piekarniku, stanowią super imprezowe danie albo przekąskę. Jako dodatek przygotujcie do nich sos czosnkowy lub sos tzatziki. Gwarantuję Wam, że wszyscy będą zachwyceni :)
Składniki:
na 15 kotletów średniej wielkości
4 - 5 porcji
600 g fileta z kurczaka lub indyka
80 g sera żółtego; startego na tarce o grubych oczkach
2 średniej wielkości marchewki
1 duża biała cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
2 średnie jajka
1 czubata łyżka majonezu
3 - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
przyprawy:
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku według uznania)
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1. Filet z kurczaka umyj, osusz, oczyść z włókien i błonek. Mięso posiekaj w drobne kawałki, ok. 0, 5 cm x 1 cm. Marchew obierz i wraz z serem żółtym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
2. Do większej miski przełóż wszystkie składniki, wbij jajka, dodaj majonez oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj całą masę. Na koniec dodawaj partiami mąkę, w takiej ilości, aby masa po wymieszaniu była spójna.
3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj czubatą łyżkę masy, formuj płaskie kotleciki i smaż na złocisto po 2 - 3 minuty z każdej strony. Mięso powinno stracić swoją surowość, a kotlety apetycznie przyrumienić się.
4. Po usmażeniu przełóż kotleciki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Kotlety siekane smakują super zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz serwować je z ziemniakami oraz surówką na obiad, albo w towarzystwie wyrazistych sosów jako kolację na ciepło lub przekąskę na domowej imprezie.
Smacznego!
Kotlety siekane drobiowe z warzywami i serem żółtym krok po kroku:
Filet z kurczaka umyj, osusz, oczyść z włókien i błonek. Mięso posiekaj w drobne kawałki, ok. 0, 5 cm x 1 cm. Marchew obierz i wraz z serem żółtym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
Do większej miski przełóż wszystkie składniki, wbij jajka, dodaj majonez oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj całą masę. Na koniec dodawaj partiami mąkę, w takiej ilości, aby masa po wymieszaniu była spójna.
Na patelnie rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj czubatą łyżkę masy, formuj płaskie kotleciki i smaż na złocisto po 2 - 3 minuty z każdej strony. Mięso powinno stracić swoją surowość, a kotlety apetycznie przyrumienić. Po usmażeniu przełóż kotleciki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety siekane smakują super zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz serwować je z ziemniakami oraz surówką na obiad, albo w towarzystwie wyrazistych sosów jako kolację na ciepło lub przekąskę na domowej imprezie.
0 comments:
Prześlij komentarz