Sałatka śledziowa z ziemniakami, ogórkiem i czerwoną fasolką

 

Pyszna sałatka śledziowa z ziemniakami, ogórkiem i czerwoną fasolką to kolejny przepis, który przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Kilka podstawowych składników tworzy smaczną całość. Sałatka jest idealna na Święta lub Sylwestra. Osobiście śledzia uwielbiam pod każdą i gorąco zachęcam, żeby sięgać po ryby morskie przez cały rok, nie tylko w Święta.

Zdrowe, bo tłuste

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.


Składniki:
na 5-6 porcji
 
500 g filetów śledziowych z zalewy octowej
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 jajka ugotowane na twardo
4 ogórki konserwowe
1/2 szklanki czerwonej fasolki z puszki
1 mała cebula
1 jabłko 
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
6 łyżek kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki musztardy dijon

Filety śledziowe osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Ziemniaki, jajka, jabłko i cebulę pokrój w drobniejszą kostkę. Ogórki pokrój w półtalarki. Wszystkie składniki przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i świeżo mielony pieprz do smaku. Śmietanę połącz z majonezem i musztardą na jednolity sos, polej nim wszystkie składniki, dodaj koperek i dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki przegryzły się. Smacznego :)





 


 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz