Pasta z pieczonej ryby

Pasta z pieczonej ryby i suszonych pomidorów, podana na grzankach z grillowanym serem halloumi. To jest pyszne! Super pomysł na śniadanie, kolację albo przekąskę. U mnie dziś w roli głównej gładzica, ale możecie wykorzystać inną rybę. Uwielbiam rybę i serwuję ją minimum dwa razy w tygodniu. Wszystkie przepisy, przygotowane przeze mnie w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie w którym biorę udział znajdziecie w tej zakładce.

Gładzica

Obok storni i skarpia (turbota) należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg.  Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).



Składniki:
na ok. 10 - 15 mini grzanek 

2 gładzice lub inne ryby o białym mięsie
10 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 mała czerwona cebula
2 - 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego lub jogurtu naturalnego
200 g sera  halloumi
pieprz, sól do smaku
oliwa z zalewy suszonych pomidorów
sok z cytryny
do podania: ziarna granatu, pomidorki koktajlowe, świeży koperek
bagietka lub ulubione pieczywo
 
Rybę wypatrosz, umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rybę włóż do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C, do miękkości. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
Suszone pomidory posiekaj na paseczki, przełóż do miski i wraz z serkiem kanapkowym zblenduj na jednolitą pastę. Do pasty z suszonych pomidorów dodaj pieprz, sól do smaku oraz szczypiorek. Gładzicę pozbaw ości i podziel na mniejsze kawałki, które dodaj do pasty, wymieszaj. 
Halloumi pokrój na plasterki i obsmaż na patelni grillowej na złocisto. Te samą patelnię posmaruj oliwą z suszonych pomidorów i podpiecz kawałki bagietki. Pieczywo posmaruj pastą, następnie ułóż plasterki pomidorków lub ogórka, na wierzch grillowane halloumi, kawałki ryby i ziarna granatu. Całość udekoruj świeżym koperkiem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu. 
Smacznego!
#naturalniebałtyckie


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz