Prosta sałatka śledziowa z burakami podana na grzance. Pomysł na super
smaczną kolację np. Walentynkową albo przekąskę w karnawale. Połączenie
śledzia z buraczkami jest wyborne, koniecznie wypróbujcie jeżeli jeszcze
go nie znacie. To kolejny propozycja, którą przygotowałam w ramach
projektu
Naturalnie Bałtyckie.
Szkoci
twierdzą, że śledź wędzony w dymie dębowym to silny afrodyzjak.
Zainteresowanym podaję przepis: uwędzonemu śledziowi obciąć głowę,
rozciąć wzdłuż, ułożyć w płaskim naczyniu, zalać whisky, zapalić, jeść,
gdy zgasną płomienie, zagryzając pieczywem własnego wypieku i zapijając
piwem.
Zdrowe, bo tłuste
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w
100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię,
bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają
przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów
tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i
naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA),
niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i
sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz
zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych
witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna
dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą
pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem
witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu,
cynku, fosforu i miedzi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0JTGvS_0PCE27kN8UGPoIbgO3kvhWpqf9k9zjvIaD-jl5c3XiEt0VzXDbroGDNbsB9itqexr6BIkQSj4Nrs0AJQvGiadz3nxWy1kj4Fs7zE-Qij_m_xELBATW28XhUlHW0f_2JFfCsHfi/s16000/%253Bkljhbgyuj.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhokLXT0V-e4igZ6n5m5PA80UmA4PHfsfQKlQm3TGX-WmBD0ZZ5KEYt0J-VnKJBIriixCAoD0iaXjUE8sPCUDe96AbJM3JS_9JbK1LgroZLW1ANy07HIGotWwh8hTQ_CfWBkI2HIpEJGM4l/s16000/kljhbgf.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVA9z2MLPX_IbiVUQWD5BIVW9_PKdUJlxqhhbK3xvVysUNwtwUlW-Y7_-nE383OYeuzjtU03VFxMQHUv-X3nk1NzZScGgHyJSOmbHC1vXuWUlpO7bPv0VLosC7ybirT1bYrcgE8U9GMaaa/s16000/.lkjhg.jpg)
Składniki:
na 3 - 4 porcje
2 buraki upieczone lub ugotowane do miękkości
4 płaty śledzia w zalewie octowej
1 mała czerwona cebula
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majonezu lub kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
ulubione pieczywo lub bagietka na grzanki, u mnie chleb z gara
do dekoracji: kleks majonezu lub kwaśnej śmietany, koperek, cytryna, ziarna granatu
Śledzie
osusz i pokrój w kostkę. Buraczki oraz jabłko zetrzyj na tarce o
grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Ogórki i cebulkę drobno
posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy do
smaku, szczypiorek oraz majonez lub kwaśną śmietanę. Wymieszaj ze sobą. Pieczywo opiecz na patelni grillowej lub w tosterze.
Na grzanki nałóż sałatkę, udekoruj kawałkami śledzia, cytryny oraz
granatem.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdEpr8HsTWzbEvEjBahoVGT2mXjKCX6d22xgDhnCOevhN_RjX6InOm-pZQIl3gImoSouqzb9hw98oDQrvVtYqmR3_o0UnpyYrtFr0GTG8T4jhV5iBvPZBVinREA_x3YzzQ2ffIuP1hDjc/w320-h125/pobrane+%25281%2529.png)
Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na
Facebooku,
Twitterze oraz
Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w
galerii Czytelników na Facebooku.
0 comments:
Prześlij komentarz