Beza Pavlova

Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami 😀 to jest najlepszy deser na niedzielne popołudnie! Do kremu dodałam sok wyciśnięty z pomarańczy, który przełamuje słodycz bezy 😀

Do przygotowania bezy zawsze polecam Wam drobny cukier Diamant, który świetnie rozpuszcza się w białkach, w trakcie ubijania. Na blogu pojawia się coraz więcej wielkanocnych inspiracji, przy okazji zachęcam Was kochani do pomagania 👍
Marka Diamant organizuje świetną akcję dla @soswioskidzieciece 👍 w obecnym, niełatwym czasie możemy też pomóc dzieciom. Wystarczy, że na swoim Facebook’u czy Instagramie umieścicie zdjęcie z cukrem drobnym Diamant, np. przy okazji popołudniowej herbaty czy zakupów. Dodacie #drobnawielkamoc #slodkielaczy i oznaczycie profil @slodkielaczy_diamant od każdego tak opublikowanego zdjęcia marka Diamant przekazuje dodatkowo 1 zł dla dzieci. Ja wspieram akcję i zachęcam Was ❤️🔥


Składniki:
na bezę o średnicy o 22 cm
/ok. 10 porcji/

beza:
6 białek jajka rozmiar M
300 g drobnego cukru Diamant
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

krem:
120 g słodkiej śmietany kremówki 30%
120 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 ml soku z pomarańczy

do dekoracji:
ulubione owoce, mięta, rozmaryn

1. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni C. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm.
2. Białka w temperaturze pokojowej wlej do miski i zacznij ubijać na sztywno. Gdy zaczną robić się sztywne dodaj szczyptę soli, kontynuuj ubijanie. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Ubijaj białka do momentu, aż cukier rozpuści się, a masa będzie sztywna i lśniąca. Ok. 7 - 8 minut.
3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na najniższych obrotach miksera wymieszaj delikatnie całość, tylko do połączenia się składników.
4. Na papier do pieczenia wyłóż ubitą masę, musi być błyszcząca i sztywna. 
5. Masę wyłóż energicznym ruchem, nadaj jej kształt kopca. Boki podnieś do góry łopatką.
6. Tak przygotowaną masę włóż do nagrzanego piekarnika. U mnie termoobieg. Piecz przez 25 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejsz ogrzewanie do 95 stopni i piecz przez ok. 3, 5 godziny. Należy obserwować bezę, aby nie przypaliła się (każdy piekarnik działa trochę inaczej).
7. Po upieczeniu wyłącz grzanie i pozostaw ją do ostygnięcia przy uchylonych drzwiach piekarnika. Bezę najlepiej piec wieczorem i zostawić do ostygnięcia na noc.
8. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie łyżka po łyżce dodawaj mascarpone w temperaturze pokojowej i sok z pomarańczy, dalej ubijaj.
9. Krem ułóż na wierzchu bezy. Udekoruj owocami i świeżą miętą.
10. Podawaj od razu po przygotowaniu.
11. Beza wychodzi bielusieńka i krucha, serwowana z kremem na bazie mascarpone i sezonowymi truskawkami stanowi idealny deser na każdą okazję :)
 




 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza