Kotlety jajeczne z rybą

Kotlety jajeczne z rybą to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są bardzo proste do przygotowania, świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i domowej surówki. Proponuję letnią wersję surówki coleslaw, do której wykorzystałam młodą kapustę. Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie
 
Do przygotowania kotlecików wykorzystałam turbota, ale sprawdzi się tutaj każda inna biała ryba.
 
Turbot, zwany też skarpem występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby. Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.Na stronie Naturalnie Bałtyckie znajdziecie więcej informacji na temat projektu i ryb bałtyckich. Gorąco zapraszam Was do odwiedzin na stronie, a ja zostawiam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.



Kotlety jajeczne z rybą

Składniki:
na 12 kotlecików
 
6 jajek ugotowanych na twardo
300 g białej ryby bez skóry i ości (u mnie turbot)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 surowe jajko
pieprz, sól do smaku
3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia


Ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem lub praską, dodaję drobno posiekaną rybę, zieleninę, surowe jajko, przyprawy do smaku i kilka łyżek bułki tartej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy, która powinna być spójna. Nabieraj małe porcje ciasta, formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złocisto na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety przełóż na papierowy ręcznik. Podawaj z ulubionymi dodatkami i domową surówką.


Coleslaw z młodej kapusty

Składniki:

pół główki młodej kapusty (może być także młoda, ok. 700 g)
1 młoda marchewka 
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku (ew. natka pietruszki)
 2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/daktylowego (ew. cukier)

Kapustę myję, usuwam zewnętrzne liście, kroję na ćwiartki i wykrawam głąb. Kapustę cienko szatkuję, przekładam do miski, dodaję startą marchewkę na grubych oczkach tarki oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Surówkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dodaję także sok z cytryny, posiekaną zieleninę, syrop klonowy, jogurt i majonez. Całość dokładnie miesza. Na koniec należy jeszcze sprawdzić smak surówki, jeżeli nam odpowiada to teraz warto włożyć pod przykryciem naszego coleslawa do lodówki na ok. 30 minut. Surówka jest pyszna, a na drugi dzień jeszcze smaczniejsza :)

 




 

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz