Sałatka ze szprotkami i jajkiem w koszulce

Sałatka z jajkiem w koszulce prezentuje się bardzo efektownie. Z drugiej strony połączenie ryby i jajek, to zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Dzisiaj przygotowałam kolejny przepis w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.

Tym razem w roli głównej szprot. Lekka i kolorowa sałatka na bazie sezonowych warzyw, do tego smażony szprot w wytrawnym cieście naleśnikowym, grillowany ser halloumi i jajko w koszulce. Całość polana miodowo - musztardowym dressingiem. Powiem Wam, że wyszło pysznie! Sałatka będzie idealna na śniadanie, na obiad czy na wynos do lunchboxa.

Szprot, to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10 - 14 cm, w Morzu Północym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. 
 
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone lub w sosie, np. warzywno - pomidorowym. 
 
 

Składniki:
na 2-3 porcje

200 g mieszanki sałat
10 pomidorków koktajlowych
100 g sera halloumi
2 żółte pomidory
2 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki pestek z dyni
szczypta pieprzu i soli
bagietka do podania
 
ryba:
250 g świeżych szprotek
 2 jajka
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
1, 5 szklanki mąki pszennej
pieprz, sól
sok z cytryny
 
dressing miodowo - musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny 
 1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
 
Zacznij od przygotowania ryby. Szprotki wypatrosz, odetnij głowę i wyjmij kręgosłup. Wypłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.  
Filety dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Jajka roztrzep, zmiksuj z wodą, mlekiem i mąką na gęste ciasto. W cieście zanurzaj kawałki ryby, tak aby cała powierzchnia ryby była równomiernie pokryta. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Rybę kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na ładny rumiany kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Składniki na sos wymieszaj dobrze ze sobą (za pomocą trzepaczki albo w małym słoiczku). Ser halloumi pokrój na plasterki i podpiecz na złocisto. Ja wykorzystałam patelnię grillową.
Na talerzach wyłóż porcję sałaty, dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz pestki dyni. Następnie ułóż grillowane halloumi i smażone szprotki.
 
W garnku (ok. 1, 5 l) zagotuj wodę z 2 łyżkami octu. Jajka wbij do miseczki (każde osobno) i delikatnie wylej je do wody. Każde jajko gotuj ok. 3 minuty, aż białko zetnie się. Wyjmuj jajko za pomocą łyżki cedzakowej, układaj na sałacie i posyp posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polej dressingiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką.
Smacznego!







 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz