Flądra pieczona

Flądra, to niezwykle popularna ryba nad polskim morzem. Zazwyczaj jemy ją smażoną, grillowaną lub w zupach. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział chciałam Wam zaprezentować flądrę w nieco lżejszym wydaniu. Wykorzystałam sezonowe warzywa - młodą marchewkę oraz cukinię i podałam pieczoną rybę na warzywnym makaronie z dodatkiem suszonych pomidorów. Wyszło pyszne, szybkie i lekkie danie. Gorąco polecam.

Flądra

Jest bardzo popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm. Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste.

 

Składniki:
na 2 porcje
czas przygotowania: ok. 30 minut
 

ryba:
flądra 2 sztuki
3 łyżki oliwy
po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu cytrynowego 
sok z cytryny
tymianek świeży lub suszony
natka pietruszki do dekoracji

warzywny makaron:
2 młode marchewki
2 małe cukinie
5 suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku
sok z cytryny
garść pestek dyni


1. Rybę patroszę i myję. Nacinam skórę ryby pod skosem, nacieram przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Układam na blasze i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 20 - 25 minut.
2. Marchew obieram ze skórki, cukinię pozbawiam końcówek. Warzywa kroję z pomocą temperówki do warzyw lub robię strużyny klasyczną, kuchenną obieraczką. Suszone pomidory kroję w plasterki. Na patelnie rozgrzewam oliwę z suszonych pomidorów i przesmażam warzywa przez 5-6 minut. Następnie dodaję przyprawy do smaku, skrapiam całość sokiem z cytryny, mieszam. Warzywa w tym daniu mają być al dente, dlatego cały proces przygotowania idzie naprawdę sprawnie.
3. Na koniec na patelnię dodaję suszone pomidory oraz pestki dyni, przesmażam całość jeszcze przez chwilę i gotowe.
4. Na talerze wykładam warzywny makaron z suszonymi pomidorami, na to układam pieczoną flądrę. Danie dekoruję natką pietruszki i kawałkami cytryny, serwuję od razu po przygotowaniu! 
 Smacznego!
 
 






 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz