Kuchnia azjatycka to zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Jest pełna pysznych smaków i aromatów. Przygotowałam dla Was pomysł na proste i szybkie azjatyckie danie jednogarnkowe, a dokładnie makaron ryżowy z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym. To wspaniała propozycja na obiad albo ciepłą kolację.
Krewetki, chrupiące warzywa i makaron ryżowy osnute wyrazistym sosem, który odgrywa tutaj kluczową rolę.
Do mojego dania wykorzystałam sos ostrygowy Premium Lee Kum Kee, który ma dobry skład i powstaje z najwyższej jakości ekstraktu z ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla aromat wszystkich składników. Sprawia, że całe danie zyskuje wyjątkowy smak.
Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym
Krewetki oczyść, obierz z pancerzyków, umyj i osusz. Przełóż do miseczki i zalej sosem ostrygowym, wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.
Imbir, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, podsmaż na oleju sezamowym. Następnie dodaj różyczki brokuła, por posiekany w talarki oraz marchew i paprykę pokrojone w słupki. Smaż warzywa 3-4 minuty. Dodaj sos sojowy i gotuj chwilę. Teraz na patelnię dodaj zamarynowane krewetki wraz z całym sosem ostrygowym. Smaż całość kilka minut. W między czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do warzyw i krewetek. Wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Danie przełóż na talerze, posyp sezamem i kolendrą. Podawaj od razu po przygotowaniu z cząstkami cytryny.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu.
Sos Ostrygowy Premium Lee Kum Kee to uniwersalny sos do przyprawiania o
bogatym, pikantnym smaku, zawierający znakomitej jakości ekstrakt z
ostryg. Sos ten wydobywa smak umami i podkreśla
aromat wszystkich składników. Jest to sos popularny w branży gastronomicznej, bez dodatku konserwantów. Więcej o produkcie przeczytacie tutaj.
Materiał powstał przy współpracy reklamowej z marką Lee Kum Kee.
0 comments:
Prześlij komentarz