Warkocz z ciasta francuskiego z pasztetem

Idealny do szklanki gorącego barszczu lub jako przekąska na świątecznym stole. Warkocz z ciasta francuskiego z żurawiną i pasztetem. Bardzo prosty do przygotowania, zaskakująco smaczny.

To ekspresowy przepis. Istotne jest wybranie dobrej jakości pasztetu. Ja wybrałam pasztet pieczony Naturrino marki Sokołów. Jest to znakomity pasztet drobiowo-wieprzowy, pieczony w tradycyjny sposób i przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów. Nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Produkt o wyrazistym smaku, lekko pikantny, nawiązujący do swojskich pasztetów wypiekanych w domu.

 


Składniki:
na 1 warkocz o długości 30 cm/ok. 6 porcji
 
1 płat ciasta francuskiego (300 g)
300 g pasztetu pieczonego Naturrino Sokołów
100 g żurawiny do mięs 
50 g tartego sera żółtego
1 jajko
1 łyżeczka sezamu
2 gałązki rozmarynu 


Rozwiń ciasto francuskie i środek posmaruj żurawiną. Pasztet pokrój w plasterki i ułóż na żurawinie, posyp tartym serem. Końcówki ciasta zawiń, a boki ponacinaj na paski. Zaplataj na przemian, raz z lewej strony, raz z prawej. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem i rozmarynem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 25 minut, aż warkocz będzie złocisty. Lekko przestygnięty krój na paseczki i serwuj jako dodatek do szklanki czerwonego barszczu. Możesz również podać go jako przekąski na zimno, np. na półmisku mięs.

Smacznego!

 





 Przepis powstał przy współpracy reklamowej z marką Sokołów.

 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz